Ungdomspoliser i Göteborgsområdet

Skriftlig fråga 2015/16:977 av Robert Hannah (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-03-14
Överlämnad
2016-03-14
Anmäld
2016-03-15
Svarsdatum
2016-03-23
Sista svarsdatum
2016-03-23
Besvarad
2016-03-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I slutet av december fattade Polismyndigheten beslut om att lägga ned Ungdomspolisen Syd som är verksam i Göteborgsorterna i bland annat Tynnered, Mölndal och Härryda. Ungdomspolisen har haft en uppsökande och relationsskapande verksamhet och har varit ute under både dag- och kvällstid.

Polisen har jobbat i nära samarbete med olika aktörer såsom skolor, fritidsgårdar, socialtjänst samt föräldrar med goda resultat vad gäller bland annat trygghetskänslan i dessa områden. De har hittat ett bra sätt att arbeta med unga som är i riskzonen. Deras arbete har gjort det möjligt även för andra som arbetar med unga i riskzonen. Detta genom att polisen kunnat kontakta andra myndigheter när de får kännedom om unga som far illa och vice versa.

Risken är nu att ungdomarna som är i riskzonen i stället kommer att hamna i kriminalitet. I längden kommer det att ge mycket större sociala och ekonomiska kostnader för dessa individer och samhället i stort.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Anser statsrådet att satsningar på ungdomspolis som arbetar med uppsökande verksamhet i socialt utsatta områden och som arbetar med trygghetsfrågor bör nedprioriteras på det sätt som sker i Göteborg?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:977 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju2016/02305/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:977 av Robert Hannah (L) Ungdomspoliser i Göteborgsområdet

Robert Hannah har frågat mig om jag anser att satsningar på ungdomspolis som arbetar med uppsökande verksamhet i socialt utsatta områden och som arbetar med trygghetsfrågor bör nedprioriteras på det sätt som sker i Göteborg.

Givetvis anser jag att ungdomars välmående ska prioriteras. Unga personer som befinner sig i riskzon för att dras in i kriminalitet är särskilt viktiga att fånga upp.

Ombildningen av Polismyndigheten har bland annat haft som syfte att komma närmare medborgarna, vilket inkluderar ungdomar. Mer än hälften av polisregionernas verksamhet ska utföras i lokalpolisområden, med ökad polisiär närvaro i hela landet som följd. Lokalpolisområden med större mandat och mer resurser är därför kärnan i den nya Polismyndigheten. Samarbete mellan polis och lokala aktörer som kommer i kontakt med ungdomar är ett viktigt område i detta arbete.

I särskilt utsatta områden kommer områdespoliser att inrättas och deras uppdrag är att långsiktigt arbeta kontaktskapande, brottsförebyggande och trygghetsskapande utifrån lokala problembilder. Genom relationsbyggande arbete ska de förebygga social oro men också problem som till exempel gängkriminalitet i lokalområdet. För att kunna utföra sitt uppdrag ska områdespoliserna i mesta möjliga mån vara fredade från ingripandeverksamheten. Det ska också finnas kommunpoliser i varje lokalpolisområde. Dessa har till uppgift att säkra kontinuitet i samverkan med kommunerna och andra lokala aktörer.

Regeringen har tagit flera initiativ både när det gäller en förstärkning av det brottsförebyggande arbetet generellt och mer specifikt för att komma tillrätta med situationen i utsatta områden. Detta arbete kommer även fortsättningsvis att prioriteras av mig.

Stockholm den 23 mars 2016

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.