Ungdomsarbetslösheten

Skriftlig fråga 2017/18:609 av Jessica Polfjärd (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-19
Överlämnad
2018-01-22
Anmäld
2018-01-23
Svarsdatum
2018-01-31
Sista svarsdatum
2018-01-31
Besvarad
2018-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Det är glädjande att ungdomsarbetslösheten minskar, men mycket jobb återstår för att se till att utvecklingen fortsätter att gå åt rätt håll. Detta bekräftas också av Statistiska centralbyråns officiella statistik, som bygger på enkäter, till skillnad från Arbetsförmedlingens statistik, som bygger på antal inskrivna arbetslösa. Statistiska centralbyråns säsongsrensade siffror visar att arbetslösheten låg på 18,4 procent under tredje kvartalet i år. Således saknar fortfarande många ungdomar jobb och det stöd som behövs för att ta sig över trösklarna in på den svenska arbetsmarknaden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson följande:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att sänka trösklarna in till arbetsmarknaden så att fler unga kan få ett jobb?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:609 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)



A2018/00124/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:609 av Jessica Polfjärd (M)
Ungdomsarbetslösheten

Jessica Polfjärd har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att sänka trösklarna in till arbetsmarknaden så att fler unga kan få ett jobb.

Oavsett vilket mått som används har ungdomsarbetslösheten sjunkit markant sedan regeringen tillträdde. Antalet ungdomar som är inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen har minskat med 30 000 sedan hösten 2014. Detta samtidigt som ett stort antal unga har tillkommit som nyanlända inom ramen för Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag. I SCB:s arbetskraftsundersökningar har antalet unga arbetslösa minskat med 40 000 sedan regeringen tillträdde. Ungdomsarbetslösheten är nu den lägsta på 14 år.

En betydande del av ungdomsarbetslösheten enligt AKU består av unga som samtidigt studerar. Drygt hälften av de arbetslösa ungdomarna i SCB:s urvalsundersökning är heltidsstuderande som söker arbete, och andelen heltidsstuderande är särskilt hög bland de som är 15 till 19 år gamla. Många av de studerande ungdomarna söker ett extraarbete att kombinera studierna med men ser sig i första hand som studerande – vilket vi också vill att de ska vara. Det är samtidigt tydligt i arbetslöshetsstatistiken att det framför allt är unga som saknar en fullständig gymnasieutbildning som har det fortsatt besvärligt på arbetsmarknaden. Därför är det viktigt att alla unga avslutar sina gymnasiestudier.

Vi gick till val med löftet att ingen ungdom skulle behöva vänta mer än 90 dagar i arbetslöshet för att få ett erbjudande om jobb, utbildning eller insats som leder till jobb. Istället för att säga till unga arbetslösa att de måste vänta i tre månader innan de får stöd så sa vi precis tvärtom – du ska ha jobb eller en insats inom tre månader. Det löftet har vi nu infriat. Arbetsförmedlingen har uppnått målet att alla unga ska erbjudas jobb, utbildning eller insatser som leder till jobb inom 90 dagar.

För ungdomar som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden, till exempel till följd av att inte ha en fullföljd gymnasieutbildning, är det särskilt viktigt att samarbetet mellan Arbetsförmedlingen och kommuner fungerar bra. För att både minska ungdomsarbetslösheten och främja samverkan mellan Arbetsförmedlingen och kommuner inrättade regeringen redan i december 2014 Delegationen för unga till arbete. Arbetsförmedlingen har sedan dess ingått lokala överenskommelser med 287 av landets 290 kommuner. Vi ser också att antalet unga som varken arbetar eller studerar har minskat i antal de senaste åren.

Ett väl fungerande samarbete mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna är viktigt för den fortsatta etableringen av ungdomar på arbetsmarknaden Frågan om kommunernas roll i arbetsmarknadspolitiken är också en del av uppdraget till Arbetsmarknadsutredningen som ska lämna sitt slutbetänkande i januari 2019.

Stockholm den 31 januari 2018

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.