ungdomars sommarjobb

Skriftlig fråga 2004/05:1745 av Andersson, Magdalena (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-27
Anmäld
2005-05-27
Besvarad
2005-06-01
Svar anmält
2005-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 maj

Fråga 2004/05:1745

av Magdalena Andersson (m) till statsrådet Morgan Johansson om ungdomars sommarjobb

Ungdomar med föräldrar som är beroende av socialbidrag kan i vissa kommuner vara med om att det som de själva trodde var deras egna, hårt förtjänade slantar, i själva verket inte är det, utan måste räknas in i den totala familjeekonomin. Detta ger som resultat att familjens bidrag minskar med samma belopp som den unge tjänat, vilket för skattekollektivet naturligtvis är bra, men samtidigt resulterar i att den unga person som satsat på att arbeta, på ett mycket brutalt sätt upptäcker att det över huvud taget inte lönar sig - en signal om arbetets värde som på sikt kan kosta samhället avsevärt mycket mer pengar än det man sparat in.

I behandling av betänkande 2003/04:SoU5 beslutade riksdagen om ett tillkännagivande till regeringen om förslag till lösning med problemet med kommuner som gör olika bedömningar om hur stor inkomst ett barn kan ha av eget arbete utan att det påverkar familjens rätt till ekonomiskt bistånd.

I januari månad ställde jag en fråga till socialtjänstministern om vad han avsåg att göra för att efterkomma tillkännagivandet och för att lösa frågan före sommaren. I svaret angav ministern att han hade för avsikt att inom kort återkomma i frågan.

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit för att frågan ska få sin lösning innan sommarjobbstiden är här på allvar?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1745 besvarad av

den 1 juni

Svar på fråga 2004/05:1745 om ungdomars sommarjobb

Statsrådet Morgan Johansson

Magdalena Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag har vidtagit för att lösa problemet med att kommuner gör olika bedömningar av hur stor inkomst ett barn kan ha av eget arbete utan att det påverkar familjens rätt till ekonomiskt bistånd.

Magdalena Andersson tar upp en problematik som regeringen är mycket väl medveten om. Först och främst kan vi vara överens om att barn aldrig kan vara försörjningsskyldiga gentemot sina föräldrar. Regeringen har i proposition 2000/01:80 uttalat att barns tillgångar endast kan ligga till grund för bedömningen av den del av biståndet som gäller barnet. Biståndsbedömningen handlar då bland annat om i vilken utsträckning ett barn, vars föräldrar är beroende av ekonomiskt bistånd, liksom sina kamrater ska ha möjlighet att tjäna lite egna pengar. Det finns dock ingen praxis om hur stor del av ferieinkomsterna som barn bör få behålla. Det överlåts därför på enskilda kommuner att besluta om vilken policy som ska tillämpas.

Regeringen tillsatte i februari i år en särskild utredare som har i uppgift att föreslå åtgärder som underlättar övergången från bidragsberoende till försörjning av eget arbete. Utredaren ska, förutom de övergripande åtgärder som ingår i uppdraget, även komma med förslag på hur stort belopp av ungdomars inkomster från feriearbete som ska undantas vid biståndsberäkning. Jag avvaktar utredningens resultat.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.