Ungdomars otrygghet

Skriftlig fråga 2007/08:149 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-10-24
Anmäld
2007-10-24
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-11-07
Svar anmält
2007-11-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 oktober

Fråga

2007/08:149 Ungdomars otrygghet

av Lars-Ivar Ericson (c)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

De flesta tonåringar har utsatts för någon form av brott. Det visar en undersökning från Barnombudsmannen. 60 procent av dem som svarat har utsatts för brott. Det handlar om alltifrån slag och sparkar till stölder.

Många av brotten är drogrelaterade. Ungdomarna anger i sina svar att de känner sig otrygga på många platser som de besöker i det dagliga livet. Denna otrygghet känns oroväckande och det är tydligt att det behövs olika åtgärder inte minst från rättsväsendet för att ungdomar ska kunna uppleva trygghet.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till justitieministern:

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att minska ungdomars otrygghet?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:149 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 7 november

Svar på fråga

2007/08:149 Ungdomars otrygghet

Justitieminister Beatrice Ask

Lars-Ivar Ericson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska ungdomars otrygghet.

Det är en självklarhet att regeringens mål om att hela Sverige ska vara ett tryggt land att leva i särskilt gäller barn och ungdomar. Det är därför viktigt att vi noggrant följer utvecklingen av barns trygghet.

Barnombudsmannens nyligen publicerade undersökning visar, liksom de återkommande studier av skolelevers utsatthet för brott som Brottsförebyggande rådet genomför, att utsatthet för brott och otrygghet är oacceptabelt hög bland barn och ungdomar. Samtidigt kan vi konstatera att över 90 procent av eleverna i årskurs 4 till och med gymnasiet uppger, i en tidigare undersökning av Statistiska centralbyrån, att de känner sig trygga i skolan.

Inriktningen av kriminalpolitiken de kommande åren är att brottsligheten och då i synnerhet våldsbrottsligheten ska minska påtagligt. För att nå målet om en minskad brottslighet och ökad trygghet gör regeringen stora satsningar på polisen. En ökad polisiär synlighet ska ses som ett värde i sig då det påverkar människors trygghet.

Samtidigt får vi inte glömma bort att en trygg uppväxt är den mest effektiva brottsförebyggande insatsen. Föräldrar har ett huvudansvar för att förmedla normer och värderingar till sina barn och ungdomar. Även skolan har en viktig roll att ge barn och ungdomar goda värdegrunder. Ett bra samarbete mellan föräldrar, skola och polis förebygger utsattheten för brott och ökar därmed tryggheten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.