Ungdomars kunskaper om kommunismens brott

Skriftlig fråga 2006/07:1167 av Krantz, Tobias (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-15
Anmäld
2007-05-15
Besvarad
2007-05-24
Svar anmält
2007-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 maj

Fråga

2006/07:1167 Ungdomars kunskaper om kommunismens brott

av Tobias Krantz (fp)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

90 procent av svenska skolungdomar mellan 15 och 20 år känner inte till Gulag, Sovjetkommunismens dödsläger. 43 procent tror att det totala antalet offer för kommunismen under 1900-talet är en miljon eller färre. Siffrorna från en nyligen genomförd undersökning av opinionsinstitutet Demoskop, på uppdrag av föreningen Upplysning om kommunismen (DN den 9 maj 2007), är skrämmande.

Den förre statsministern tog ett utmärkt initiativ när det gäller att öka kunskaperna kring nazismens ohyggliga brott mot mänskligheten. Demoskopundersökningens resultat visar att det är dags för en rejäl satsning på ökad upplysning riktad till inte minst unga människor också om de förbrytelser som kommunismen är ansvarig för.

Med anledning av vad som ovan har anförts vill jag fråga statsrådet vilka åtgärder han är beredd att vidta i syfte att öka kunskaperna hos svenska skolungdomar om kommunismens brott mot mänskligheten.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1167 besvarad av Statsrådet Jan Björklund

den 24 maj

Svar på frågorna

2006/07:1167 Ungdomars kunskaper om kommunismens brott

2006/07:1192 Ungdomars kunskap om kommunismen

Statsrådet Jan Björklund

Tobias Krantz har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta i syfte att öka kunskaperna hos svenska skolungdomar om kommunismens brott mot mänskligheten. Margareta Cederfelt har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att öka ungdomars kunskaper om grundvalar för ett demokratiskt samhälle. Båda frågorna avser en liknande frågeställning och jag väljer därför att besvara dem i ett sammanhang.

Sverige får aldrig blunda för folkmord och andra brott mot de mänskliga rättigheterna. I läroplanernas avsnitt om skolans värdegrund anges att människolivets okränkbarhet och alla människors lika värde hör till de grundläggande värden som skolan ska förmedla och förankra hos eleverna. Kunskaper om de krafter som aktivt motverkar eller har motverkat dessa värden är centrala i undervisningen i den svenska skolan.

Under ett flertal år har ett viktigt arbete bedrivits med att fortbilda skolans personal kring nazismens brott. Det finns ett stort behov att även inkludera kunskap om brott som har begåtts i kommunismens namn. Det är mot denna bakgrund som regeringen i december 2006 gav Forum för levande historia i uppdrag att belysa och informera om kommunismens brott mot mänskligheten. Som grund för uppdragets genomförande ska Forum för levande historia göra en kartläggning och sammanställning av befintlig forskning på området i Sverige och internationellt samt analysera behovet av kompletterande och fördjupad forskning och, om det behövs, initiera sådan forskning. Forum för levande historia ska arbeta utåtriktat, till exempel genom seminarier, utbildningsinsatser och utställningar runt om i landet.

Det är av största vikt att skolan ger barnen kunskaper om brott mot de mänskliga rättigheterna som har begåtts i kommunismens namn. Regeringen avser att återkomma i denna fråga i samband med en översyn av grundskolans läroplan.

Inom Regeringskansliet pågår för närvarande ett arbete med att se över målen i skolan, hur måluppfyllelsen kan främjas och hur resultaten i olika ämnen bättre kan följas upp. Därtill har regeringen tagit initiativ till en satsning på fortbildning av lärare i olika ämnen, bland annat historia.

Intressenter

Frågeställare

Besvarad av

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.