ungdomars konsumtion av alkoläsk

Skriftlig fråga 2002/03:962 av Gustafsson, Lars (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-05-19
Anmäld
2003-05-20
Besvarad
2003-05-27
Svar anmält
2003-05-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 maj

Fråga 2002/03:962

av Lars Gustafsson (kd) till statsrådet Morgan Johansson om ungdomars konsumtion av alkoläsk

För sjunde året i rad har försäljningen av alkoläsk ökat på Systembolaget. Ökningen för april månad 2003 är 186 %, enligt statistik från Systembolaget. Totalt såldes under april månad 151 000 liter alkoläsk.

Den låga alkoholmängden i varje flaska kan leda till att man konsumerar många flaskor utan att inse den risk man löper. Denna risk för överkonsumtion är särskilt stor i de yngre åldersgrupperna. Enligt en rapport från Systembolaget är det framför allt kvinnor i tjugoårsåldern som dricker alkoläsk.

Konsumtionen av alkohol har ökat mycket kraftigt de senaste åren från cirka åtta liter ren alkohol per person 1998 till tio liter 2002. Konsumtionsökningen har varit speciellt markant i de yngre åldrarna.

För att minska alkoholkonsumtionen bland yngre människor borde Systembolaget verka för att den typ av produkter som alkoläsk utgör inte tillhandahålls.

Vad avser folkhälsoministern att göra för att minska alkoholkonsumtionen bland de yngre konsumenterna?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:962 besvarad av

den 27 maj

Svar på fråga 2002/03:962 om ungdomars konsumtion av alkoläsk

Statsrådet Morgan Johansson

Lars Gustafsson har frågat vad jag avser att göra för att minska alkoholkonsumtionen bland de yngre konsumenterna mot bakgrund av den ökande försäljningen av så kallad alkoläsk.

Regeringen tar frågan om den ökande alkoholkonsumtionen bland ungdomar på yttersta allvar. Att skjuta upp alkoholdebuten är ett prioriterat mål för alkoholpolitiken och ungdomar lyfts fram som den viktigaste målgruppen i den nationella handlingsplanen för att förebygga alkoholskador och i Alkoholkommitténs arbete.

När det gäller den ökande konsumtionen av alkoläsk bland ungdomar vill jag hänvisa till mitt svar på frågorna 2002/03:816, 817 och 826 som överlämnades till riksdagen onsdagen den 29 april där jag bland annat pekade på den pågående kampanjen Lag om leg som är ett samarbete mellan Alkoholkommittén, Statens folkhälsoinstitut och Svensk Dagligvaruhandel i syfte att lyfta fram branschens ansvar att upprätthålla åldersgränser och bedriva en ansvarsfull alkoholhantering. Jag hänvisade också till de pågående utredningarna Begränsning av alkoholbranschens sponsring inom idrotten m.m. och Alkoholreklam i tryckta skrifter som bland annat handlar om hur vi kan begränsa exponeringen av alkoholhaltiga drycker i ungdomsmiljöer och som ska redovisas den 1 juli i år.

Slutligen betonade jag vikten av att arbeta på den internationella nivån och lyfte fram de initiativ Sverige tog under ordförandeskapet om en gemenskap europeisk alkoholstrategi och en rådsrekommendation om unga och alkohol. Jag har i dagarna tillskrivit EU-kommissionen och framhållit Sveriges uppfattning att hanteringen av dessa frågor gått alltför långsamt och nu måste ges högsta prioritet i kommissionens arbete.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.