Ungdomars bostadsproblem

Skriftlig fråga 2006/07:55 av Olofsson, Eva (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-10-24
Anmäld
2006-10-24
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2006-11-07
Besvarad
2006-11-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 oktober

Fråga

2006/07:55 Ungdomars bostadsproblem

av Eva Olofsson (v)

till statsrådet Mats Odell (kd)

I dag bor en tredjedel av ungdomar i tillfälliga kontrakt eller inneboende. Det innebär osäkra boendeförhållanden med ständig risk att få leta efter ny bostad. Lika många bor kvar hos föräldrarna fast många vill ha eget boende. Två tredjedelar av ungdomarna mellan 20 och 21 år saknar alltså en bostad med eget kontrakt.

Vid årsskiftet försvinner investeringsstödet till små hyreslägenheter. Utredningen som skulle lägga förslag för att underlätta ungdomars boende läggs ned. Sabo, de allmännyttiga bostadsföretagens intresseorganisation, beräknar att kostnaderna för byggande av ett hyreshus ökar med upp till 20 %. Nu bryts den positiva utvecklingen med byggande av fler hyreshus och det blir åter lönsammare att bygga dyrare bostadsrätter. Samtidigt omvandlas i storstäderna privata hyresrätter till bostadsrätter och i Stockholm kommer den nytillträdda borgerliga majoriteten återigen att rea ut allmännyttan.

I Göteborg, min hemstad, vill vänsterpartiet tillsammans med socialdemokrater och miljöpartister bygga 1 000 nya ungdomsbostäder de kommande åren. Det blir svårare nu, men målet står kvar. Fler hyresrätter är avgörande för ungdomars möjlighet till bostad. Enligt Göteborgs-Posten är Mats Odells lösning att genom skattelättnader göra det billigare för privatpersoner att hyra ut delar eller hela bostaden.

Mot denna bakgrund vill jag fråga stadsrådet Mats Odell:

Vilka åtgärder är stadsrådet beredd att vidta för att förbättra ungdomars möjligheter till egen bostad?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:55 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 7 november

Svar på fråga

2006/07:55 Ungdomars bostadsproblem

Statsrådet Mats Odell

Eva Olofsson har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att förbättra ungdomars möjlighet till egen bostad.

Jag instämmer i att det är angeläget att ungdomar ska ha möjlighet att hitta ett eget boende. En viktig förutsättning för att öka ungdomars möjlighet till egen bostad är att förbättra ungdomars möjlighet till egen försörjning. Regeringen har därför beslutat om särskilda arbetsmarknadspolitiska åtgärder för att underlätta ungdomars etablering på arbetsmarknaden genom att nästa år införa en särskild jobbgaranti för unga under 25 år. Vidare kommer nedsättning av arbetsgivaravgifterna för personer mellan 19 och 24 år att införas den 1 juli nästa år.

Unga efterfrågar ofta billiga bostäder. Fastighetsskatten för flerbostadshus kommer nu att sänkas med 20 %. Det kan komma bostadskonsumenterna till del i form av sänkta utgifter för boendet. Nytilldelning av ränte- och investeringsbidragen upphör vid årsskiftet. Det finns mycket som tyder på att dessa stöd har varit kostnadsdrivande i bostadsbyggandet. En viktig uppgift för regeringen är att verka för långsiktigt goda villkor för bostadsbyggande under ekonomiskt stabila förutsättningar. Grunden för detta är bland annat en allmän ekonomisk politik som till exempel innebär låg inflation och låga räntor.

Ett arbete som pågår är den utredning som ser över förutsättningarna och möjligheterna för att öka incitamenten för privatpersoner att hyra ut hela eller del av sin bostad. Det skulle då kunna leda till ett ökat utbud av bostäder på marknaden genom att de bostäder som redan finns skulle bli bättre utnyttjade.

Regeringen har i budgetpropositionen för 2007 avsatt 100 miljoner kronor för att underlätta för enskilda att ordna bostad. Den närmare utformningen av stödet avser regeringen att återkomma till, men givetvis kommer även ungdomar att kunna omfattas av stödet.

Sammanfattningsvis ser jag alltså två centrala förutsättningar för att stödja ungdomars möjligheter till en egen bostad. Det första är att ungdomar ges möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden och det andra är att bostadsmarknaden kan fungera mer långsiktigt och under stabila ekonomiska förutsättningar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.