ungdomar till lärarutbildningen

Skriftlig fråga 2002/03:789 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-04-10
Anmäld
2003-04-10
Besvarad
2003-04-16
Svar anmält
2003-04-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 april

Fråga 2002/03:789

av Lars-Ivar Ericson (c) till utbildningsminister Thomas Östros om ungdomar till lärarutbildningen

Få gymnasister vill bli lärare. SCB har gjort en enkätundersökning som visar att intresset för yrket minskat med 50 % de senaste fem åren. Det innebär att bara 4 % av vårens studenter som planerar att läsa på högskolan tänker bli lärare. Läraryrket står tydligen lågt i kurs bland gymnasieeleverna. Detta inger oro inför framtiden.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att få fler unga människor att söka till högskolans lärarutbildningar?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:789 besvarad av

den 16 april

Svar på fråga 2002/03:789 om ungdomar till lärarutbildningen

Utbildningsminister Thomas Östros

Lars-Ivar Ericson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att få flera unga människor att söka till högskolans lärarutbildningar.

Lars-Ivar Ericson hänvisar till SCB:s enkätundersökning som riktar sig till gymnasieelever i avgångsklasserna och frågar efter deras intresse för högskolestudier, men Lars-Ivar Ericsons fråga gäller antalet sökande. SCB:s enkätundersökning visar på en långsam minskning av gymnasieelevernas intresse för högskolestudier sedan 1997/98. Samtidigt har dock övergångsfrekvensen från gymnasieskola till högskola ökat, vilket redovisas i samma SCB-rapport. Det finns all anledning att följa gymnasisternas attitydförändringar, men det finns också en risk att övervärdera dessa. Säkert är det många gymnasister som får en annan syn på fortsatta studier och även på läraryrket efter att de lämnat skolan.

Under 2001 startades en ny attraktiv lärarutbildning. Den är mer flexibel än den tidigare och studenterna har under utbildningens gång större möjligheter att styra in utbildningen mot den verksamhet inom skolan som passar dem bäst och där behovet är stort.

Antalet nybörjare på lärarutbildningarna har ökat kraftigt. Läsåret 2001/02 antogs 15 600 studenter, vilket var 25 % fler än närmast föregående läsår. 2002/03 ökade antalet nybörjare med ytterligare 5 %. Till vårterminen 2003 ökade antalet förstahandssökande med 16 % och antalet antagna med 7 % i förhållande till vårterminen 2002. Den nya lärarutbildningen är en populär utbildning.

För att klara lärarförsörjningen i framtiden har regeringen satt upp mål för antalet examinerade lärare med inriktning mot såväl tidigare år som senare år. Regeringen har också ställt målet att minst en tredjedel av antalet lärarexamina ska ha en inriktning med naturvetenskap, matematik eller teknik. För lärare med dessa inriktningar är rekryteringsbehovet särskilt stort. Jag vill också framhålla att Högskoleverket i samverkan med Statens skolverk på uppdrag av regeringen medverkar i lärosätenas arbete inför beslut om dimensionering av utbildning av lärare.

Avslutningsvis vill jag framhålla att jag delar Lars-Ivar Ericsons intresse för rekryteringsfrågor till högskolan. I propositionen Den öppna högskolan (prop. 2001/02:15) redovisar regeringen en lång rad åtgärder för att främja och bredda rekryteringen. I enlighet härmed har lärosätenas ansvar för detta förts in i högskolelagen. En delegation har inrättats för att stimulera rekryteringsaktiviteter vid universitet och högskolor och 120 miljoner kronor har anvisats för detta ändamål 2002@2004. Universitet och högskolor ska i årsredovisningarna ange vilka åtgärder man vidtagit för att stimulera ungdomar att välja högre utbildning och vilka åtgärder man vidtagit med anledning av upprättade handlingsplaner för att aktivt främja och bredda rekryteringen till högskolan. Nyckeltal utvecklas av Högskoleverket tillsammans med universitet och högskolor för att möjliggöra en uppföljning av resultatet av arbetet med breddad rekrytering. Basårsutbildningar bildas för nya grupper och högskoleintroducerande utbildningar i samarbete mellan högskolan och den kommunala vuxenutbildningen så kallade collegeutbildningar skapas. Vidare har den av regeringen tillsatta Delegationen för regional samverkan om högre utbildning till syfte att skapa hållbar tillväxt i regionerna och samtidigt främja rekryteringen till högskolan. För detta ändamål disponerar delegationen 50 miljoner kronor per år under perioden 2002@2004 att fördelas efter ansökan från bland annat universitet, högskolor, kommuner och landsting. Regeringens satsningar på rekryteringsfrågor ger lärosätena goda förutsättningar för sitt arbete med rekrytering till högskolan och till olika utbildningar inom högskolan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.