Till innehåll på sidan

Ungdomar som informatörer i polisens verksamhet

Skriftlig fråga 2011/12:183 av Svantorp, Gunilla (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-11-25
Anmäld
2011-11-29
Besvarad
2011-11-30
Svar anmält
2011-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 november

Fråga

2011/12:183 Ungdomar som informatörer i polisens verksamhet

av Gunilla Svantorp (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

SVT:s program Uppdrag granskning påstår att barn och ungdomar under 18 år har använts som informatörer åt säkerhetspolisen, något som om det är sant bryter mot flera av barnkonventionens artiklar som säger att barn har rätt till skydd mot att utföra arbete som kan vara skadligt eller äventyra barnets hälsa.

Det är viktigt att det finns tydliga rutiner för hur sådant undviks och lika viktigt att rutinerna följs. Inte minst viktigt är det att barnkonventionen följs av landets myndigheter.

Jag vill därför fråga justitieministern vilka åtgärder hon vidtagit med anledning av de uppgifter som framkom i programmet Uppdrag granskning.

Svar på skriftlig fråga 2011/12:183 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 30 november

Svar på fråga

2011/12:183 Ungdomar som informatörer i polisens verksamhet

Justitieminister Beatrice Ask

Gunilla Svantorp har frågat mig vilka åtgärder jag har vidtagit med anledning av de uppgifter som framkom i programmet Uppdrag granskning som sändes den 23 november 2011.

Informatörsverksamheten är i dag reglerad i Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (RPSFS 2007:5, FAP 490-1). Säkerhetspolisen omfattas inte av det regelverket men har egna föreskrifter som i stort motsvarar Rikspolisstyrelsens föreskrifter på området.

Frågan om polisens möjligheter att ta biträde av enskilda är en av de frågor som behandlas i Polismetodutredningens slutbetänkande Särskilda spaningsmetoder (SOU 2010:103). Betänkandet har remitterats och bereds inom departementet. Även Insynsutredningen behandlar i sitt betänkande Partsinsyn enligt rättegångsbalken (SOU 2010:14) frågor som rör informatörer och deras säkerhet. Även detta betänkande har remitterats och bereds inom departementet.

När dessa båda betänkanden bereds kommer alltså frågor som rör polisens möjligheter att ta biträde av enskilda att behöva övervägas. En självklar utgångspunkt är då att sådan verksamhet bedrivs på ett rättssäkert och ansvarsfullt sätt och att hänsyn tas till bland annat barnkonventionen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.