Ungas överrepresentation i dödsolyckor

Skriftlig fråga 2023/24:542 av Johanna Haraldsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-02-01
Överlämnad
2024-02-01
Anmäld
2024-02-02
Svarsdatum
2024-02-07
Sista svarsdatum
2024-02-07
Besvarad
2024-02-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

2023 blev ett svart år på svensk arbetsmarknad. 65 personer omkom på sitt arbete.

Unga är överrepresenterade i fråga om dödsolyckor. 14 procent av dem som omkom var under 25 år, samtidigt som endast 7 procent av arbetskraften är i den åldern.

Unga har oftare en osäker anställning och har många gånger inte tillräcklig kunskap om sina rättigheter och skyldigheter på jobbet eller förmåga att själva bedöma riskerna på en ny arbetsplats. Tillsammans med bristande introduktion på en ny arbetsplats gör detta dem mer utsatta än äldre och mer erfarna arbetskamrater.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Paulina Brandberg:

Vilka insatser planerar statsrådet och regeringen att vidta för att minska olyckorna bland unga på svenska arbetsplatser?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:542 besvarad av Statsrådet Paulina Brandberg (L)

Svar på fråga 2023/24:542 Ungas överrepresentation i dödsolyckor

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Svar på fråga 2023/24:542 av Johanna Haraldsson (S)
Ungas överrepresentation i dödsolyckor

Johanna Haraldsson har frågat mig vilka insatser jag och regeringen planerar att vidta för att minska dödsolyckorna bland unga på svenska arbetsplatser.

Jag vill tacka Johanna Haraldsson för engagemanget i denna viktiga fråga.

Ingen ska riskera liv eller hälsa på jobbet. Regeringen ser mycket allvarligt på att personer mister sitt liv på arbetsplatsen och det är särskilt tragiskt när det drabbar en ung person som har hela livet framför sig.  

Unga som är nya i arbetslivet löper särskilda risker. Det är arbetsgivarna, arbetstagarna och deras representanter som tillsam­mans bedriver det dagliga arbetsmiljöarbetet på de enskilda arbetsplatserna. I arbetsgivarens ansvar ligger att se till att unga får en bra introduktion och att arbetsuppgifter och arbetsmiljö anpassas till arbetstagarens ålder och erfarenhet. Det är och kommer fortsatt att vara det systematiska och förebyggande arbetsmiljö­arbetet som är grunden till en god arbetsmiljö.

Enligt Arbetsmiljöverkets instruktion ska myndighetens tillsyn främst planeras med utgångspunkt i analyser av arbetsmiljörisk och risk för att aktörer medvetet bryter mot regelverket. Jag förutsätter att Arbetsmiljö­verket fullgör sina uppgifter när det gäller risker för unga arbetstagare. Arbetsmiljöverket har fått mer resurser för att myndigheten bland annat ska kunna stärka sitt tillsynsarbete och genomföra ett utökat antal inspektioner.

Regeringen följer noga utvecklingen i frågan.

 

Stockholm den 7 februari 2024

 

 

 

Paulina Brandberg

 

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.