Unga i häkte

Skriftlig fråga 2007/08:130 av Olsson, Lena (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-10-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2007-10-23
Besvarad
2007-11-07
Svar anmält
2007-11-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 oktober

Fråga

2007/08:130 Unga i häkte

av Lena Olsson (v)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

I dagarna har reglerna om unga i häkte aktualiserats på ett mycket sorgligt sätt. Det handlar om mycket unga personer som misstänks för mycket allvarliga brott. De personer som misstänks är trots allvaret i brotten i lagens mening fortfarande barn och dessutom ännu inte dömda. Detta till trots kan de hållas inlåsta med fulla restriktioner, vilket innebär en mycket stor påfrestning för var och en som utsätts för det och då inte minst barn.

I barnkonventionen framgår att varje frihetsberövat barn skall behandlas humant och med respekt för människans inneboende värdighet och på ett sätt som beaktar behoven hos personer i dess ålder. Särskilt skall varje frihetsberövat barn hållas åtskilt från vuxna, om det inte anses vara till barnets bästa att inte göra detta, och skall, utom i undantagsfall, ha rätt att hålla kontakt med sin familj genom brevväxling och besök.

Min fråga till justitieminister Beatrice Ask är:

Avser ministern att vidta åtgärder för att det sätt på vilket barn behandlas i svenska häkten ska stå i överensstämmelse med barnkonventionens intentioner?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:130 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 7 november

Svar på fråga

2007/08:130 Unga i häkte

Justitieminister Beatrice Ask

Lena Olsson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att det sätt på vilket barn behandlas i häkte ska stå i överensstämmelse med barnkonventionens intentioner.

Inledningsvis vill jag understryka att det är en ovanlig åtgärd att unga personer häktas. Den som inte har fyllt 18 år får häktas endast om det finns synnerliga skäl för häktning. Det finns dock situationer där ett allvarligt brott begåtts och där risken för att den misstänkte skulle försöka påverka vittnen eller fortsätta att begå brott om han var på fri fot bedöms vara så hög att häktning inte kan undvikas.

Det är vidare min bestämda uppfattning att behandlingen av unga i häkte står väl i överensstämmelse med barnkonventionens intentioner. Kriminalvården har i sitt arbete en uttalad ambition att särskilt beakta de unga häktades behov av insatser. Denna grupp prioriteras därför bland annat avseende möjlighet till besök från anhöriga. Personer som är under 21 år uppmärksammas också särskilt i lagen (1976:321) om behandling av häktade och anhållna med flera.

I Kriminalvården finns sedan 2005 särskilda så kallade barnombud vid alla verksamhetsställen. Dessa har till uppgift att sprida kunskap om barnkonventionen och om hur man bäst tillgodoser barns behov inom ramen för Kriminalvårdens verksamhet. Något som uppmärksammas särskilt är behovet av utbildningsinsatser för häktade som fortfarande har skolplikt. Vid häktena Kronoberg och Göteborg, samt inom kort också vid häktet i Malmö, finns särskilda ungdomsavdelningar. Vid andra häkten med färre klienter placeras unga avskilt från övriga häktade. Inom kriminalvården pågår vidare arbetet med att införa en särskild handlingsplan med ett tydligt ungdomsperspektiv som ska gälla inom hela kriminalvården. 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.