Unga homosexuella asylsökande

Skriftlig fråga 2005/06:1809 av Stafilidis, Tasso (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-13
Anmäld
2006-06-13
Besvarad
2006-06-19
Besvarad
2006-06-27
Svar anmält
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 juni

Fråga 2005/06:1809 av Tasso Stafilidis (v) till statsrådet Barbro Holmberg (s)

Unga homosexuella asylsökande

Enligt barnkonventionens bestämmelser, som också finns inskrivna i den nuvarande utlänningslagen, ska hänsyn tas till barnets bästa när det gäller bedömningen av rätten att få stanna i Sverige. Migrationsverkets handläggning av sådana ärenden präglas dock oftast av motsatsen; intresset av att avvisa asylsökande tycks väga tyngre än hänsynen till barnets bästa.

Migrationsverket i Malmö handlägger just nu ett ärende som med all önskvärd tydlighet visar på den inhumana tillämpningen av barnkonventionen. Det gäller en ung asylsökande man som i sitt hemland Albanien har mordhotats av sin egen pappa på grund av sin sexuella läggning. Den enda släkting som finns kvar i landet är en morbror, som dock vägrar att låta den asylsökande bo hos honom. Trots att ingen vuxen person vill ta emot den asylsökande vill Migrationsverket återsända honom till en oviss framtid i landet. Detta är ett av flera exempel där Migrationsverket har missuppfattat gällande lagstiftning.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Barbro Holmberg:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att Migrationsverket verkligen låter barnets bästa vara avgörande när det gäller återsändandet av ensamkommande ungdomar som söker asyl i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1809 besvarad av

den 19 juni

Svar på fråga 2005/06:1809 om unga homosexuella asylsökande

Statsrådet Barbro Holmberg

Tasso Stafilidis har med hänvisning till ett enskilt ärende frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att säkerställa att Migrationsverket låter barnets bästa vara avgörande när det gäller återsändande av ensamkommande ungdomar som söker asyl och åberopar att de riskerar förföljelse på grund av sin sexuella läggning.

Enligt regeringsformen får inte regeringen eller ett enskilt statsråd bestämma hur en myndighet ska besluta i enskilda ärenden. Jag kan därför inte kommentera vad som legat till grund för myndigheten i det enskilda ärende Tasso Stafilidis nämner.

Enligt utlänningslagen har människor, såväl vuxna som barn, som är i behov av skydd i Sverige rätt att få stanna här. Regeringen har särskilt uppmärksammat den utsatta situationen för homosexuella och har verkat för ett förstärkt skydd för dessa. Enligt den nya utlänningslagen som trädde i kraft den 31 mars 2006 har bestämmelsen om flyktingskap ändrats så att en person som känner välgrundad fruktan för förföljelse på grund av sin sexuella läggning ska beviljas uppehållstillstånd som flykting. Den som känner välgrundad fruktan för dödsstraff eller tortyr har rätt till uppehållstillstånd såsom skyddsbehövande i övrigt.

Migrationsverket och migrationsdomstolarna bedömer varje asylansökan individuellt. Vid bedömningen av situationen i de asylsökandes hemländer, också mer specifikt för till exempel homo- och bisexuella, använder sig Migrationsverket av ett flertal informationskällor.

I ärenden som dessutom rör barn eller ungdomar under 18 år ska principen om barnets bästa i FN:s konvention om barnets rättigheter och utlänningslagen, den så kallade portalbestämmelsen, beaktas i samtliga led av asylprocessen. Barns egna asylskäl ska alltid utredas och bedömas samt redovisas i besluten.

Vid verkställigheten av ett avvisnings- eller utvisningsbeslut ska hänsyn också tas till barnets hälsa och utveckling samt barnets bästa i övrigt. Generellt gäller att barn ska ledsagas av en person från Migrationsverket som ser till att barnet tas emot av en anhörig eller någon annan som ansvarar för barnets omvårdnad. Innan en verkställighet av ut- eller avvisning av ett barn genomförs har Migrationsverket också att göra en noggrann utredning om vem som ska ta hand om barnet och ta emot det vid ankomsten.

Jag vill också framhålla att Migrationsverket i sin utlänningshandbok, som uppdaterades i samband med att den nya utlänningslagen trädde i kraft, har ett avsnitt om handläggning och bedömning av asylärenden där förföljelse på grund av sexuell läggning åberopas. Avsnittet bygger bland annat på de riktlinjer som tidigare utarbetats i samråd med HomO och RFSL. Migrationsverket omarbetar just nu det avsnitt som gäller ensamkommande barn.

I regleringsbrevet för 2006 har regeringen gett i uppdrag till Migrationsverket att redovisa bland annat vilka åtgärder som vidtagits för att höja kompetensen i utredningar rörande barn och hur utbildningen i att samtala med barn har genomförts. Verket ska vidare se till att personalen har goda kunskaper i bland annat mänskliga rättigheter. Frågor som rör homosexuella ska särskilt uppmärksammas i utbildningshänseende.

Sammanfattningsvis är barns situation i asylärenden samt FN:s barnkonvention och dess tillämpning en fortsatt högt prioriterad fråga för regeringen och regeringen följer kontinuerligt upp behovet av åtgärder för att utveckla Migrationsverkets arbete i dessa hänseenden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.