Till innehåll på sidan

Unga flickors rätt till tryggt stöd vid hedersrelaterat förtryck

Skriftlig fråga 2021/22:1393 av Linda Lindberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-30
Överlämnad
2022-03-30
Anmäld
2022-03-31
Svarsdatum
2022-04-06
Sista svarsdatum
2022-04-06
Besvarad
2022-04-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Återigen tar vi del av rapporter där unga flickor far illa och behandlas felaktigt.

Vi tar del av rapporter som visar att unga flickor låses in på hem som drivs av Statens institutionsstyrelse (Sis-hem), trots att det inte varit i enlighet med bestämmelser i lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Väl på boendet har deras tillstånd i stället försämrats, och i flera fall har det framkommit att unga flickor utsatts för sexuella övergrepp, ignorerats på boendet och i värsta fall också tagit livet av sig.

Nyligen publicerade SVT en granskning om gömda hedersflickor, och rapporterade om ett fall där en 14-årig ung tjej behövde fly från sin familj på grund av hedersvåld i familjen. Hon placerades i en fosterfamilj bara några mil bort från sin egen familj, och i samma område som hennes klasskamrater bodde i. Detta resulterade i att hon kände sig otrygg och rymde. Socialtjänsten bedömde då att hon skulle låsas in på ett låst ungdomshem som drivs av Sis.

Detta är bara ett av fallen där hedersvåldsutsatta flickor låsts in trots att de enligt LVU § 3, och enligt tidigare vägledande domar, inte får placeras på Sis-hem på grund av familjens problem och hedersvåld. Men i SVT:s granskning framkommer att minst 15 kommuner gör detta ändå eftersom kommunerna inte vet hur de ska hantera situationer med hedersvålsutsatta. Det är oacceptabelt att unga flickor som söker trygghet och skydd från sin familj i stället hamnar inlåsta på hem. 

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur avser ministern att verka för att säkerställa att unga flickor som söker hjälp från hedersförtryck och våld får den hjälp och det stöd som förväntas och som rimligen bör finnas?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1393 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2021/22:1393 av Linda Lindberg (SD) Unga flickors rätt till tryggt stöd vid hedersrelaterat förtryck

Linda Lindberg har frågat mig hur jag avser att verka för att säkerställa att unga flickor som söker hjälp från hedersförtryck och våld för den hjälp och stöd som förväntas.

Regeringen har tagit många initiativ för att ge socialtjänsten bättre förutsättningar att ge unga flickor som söker hjälp från hedersförtryck och våld stöd och hjälp. Socialstyrelsen har bland annat utvecklat ett särskilt bedömningsstöd för att vid utredningar av barn inom socialtjänsten upptäcka hedersvåld och bedöma risk för upprepat våld. I februari i år publicerade myndigheten en fördjupad utbildning om hedersrelaterat våld och förtryck för socialtjänsten, som vänder sig till personer som möter barn och unga i sitt arbete liksom till chefer och verksamhetsutvecklare. Inspektionen för vård- och omsorg stärker de närmaste åren tillsynen av socialtjänstens arbete med stöd och skydd till barn och unga samt arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Statens institutionsstyrelse har fått i uppdrag att utveckla myndighetens interna kompetens om bland annat hedersrelaterat våld och förtryck. Myndigheten ska utveckla kompetensen inom myndigheten om hedersrelaterat våld och förtryck samt det våldsförebyggande arbetet bland pojkar, unga män och ungas partnerrelationer inklusive kunskap om destruktiva maskulinitetsnormer, där förebyggande och återfallsförebyggande insatser är en central del.

Med stöd av länsstyrelserna växer regionala resurscentra för hedersvåldsutsatta barn och vuxna fram på flera platser i landet. Länsstyrelsen Östergötland ansvarar för ett nationellt kompetensteam som utvecklats på uppdrag av regeringen, och har fått i uppdrag att samordna ett myndighetsgemensamt uppdrag om information och vägledning i arbetet mot hedersrelaterad brottslighet. Kommunerna kan också ta del av statsbidrag för att förbättra sina insatser för hedersvåldsutsatta barn och vuxna. Vidare har regeringen tillsatt en utredning för att säkerställa att barn och unga som placeras utanför det egna hemmet alltid ska garanteras trygghet, säkerhet och en i övrigt god vård.

Avslutningsvis vill jag också nämna att regeringen, så som aviserades i budgetpropositionen för 2022, kommer att ge Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram stöd för tillämpningen av lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) med fokus på bland annat hedersproblematik.

Stockholm den 6 april 2022

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.