Unga ensamkommande

Skriftlig fråga 2017/18:1015 av Jan Ericson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-12
Överlämnad
2018-03-13
Anmäld
2018-03-14
Svarsdatum
2018-03-21
Sista svarsdatum
2018-03-21
Besvarad
2018-03-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Nyligen kom beskedet att regeringen avsätter 120 miljoner kronor per år i tre år till ideella organisationer som arbetar mot hemlöshet bland unga ensamkommande. 

Motiveringen till beslutet uppges vara att bidraget ska riktas till personer som exempelvis blivit av med sitt boende på grund av att de ska utvisas ur landet, alternativt till dem som ska utvisas men som inte kan det med anledning av verkställighetshinder.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon följande:

 

Anser statsrådet att bidraget till de ideella organisationerna sänder dubbla signaler till dem som fått utvisningsbeslut, och vad tänker ministern göra för att se till att utvisningsbeslut verkställs i tid?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1015 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)



Ju2018/

01715/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1015 av Jan Ericson (M)
Unga ensamkommande

Jan Ericson har frågat mig om jag anser att bidraget till de ideella organisationerna sänder dubbla signaler till dem som fått utvisningsbeslut, och vad jag tänker göra för att se till att utvisningsbeslut verkställs i tid.

Regeringen satsar 120 miljoner i tre år för att stötta ideella organisationer i deras arbete mot hemlöshet bland unga vuxna. Medlen kan användas för till exempel boende eller andra insatser för att personer ska kunna komma tillbaka i samhället.

Satsningen påverkar inte regeringens arbete med att få till stånd ett effektivt och välordnat återvändande av personer som saknar tillstånd att vistas i Sverige.

Ett antal åtgärder har vidtagits i syfte att effektivisera arbetet med verkställighet av av- och utvisningsbeslut. Regeringen har bland annat utökat landets förvarsplatser och i höstas trädde ett flertal lagändringar i kraft som bland annat kommer att bidra till en förtydligad ansvarsfördelning mellan myndigheterna när det gäller verkställighet av avvisnings- och utvisningsbeslut.

I en proposition som beslutades den 15 mars i år föreslår regeringen att Polismyndigheten ska få rätt att göra stickprovsinspektioner på arbetsplatser inom riskbranscher för att kontrollera att arbetsgivare inte har anställda som saknar rätt att vistas eller arbeta i Sverige. Denna lagändring planeras att träda i kraft den 1 juli 2018.

Regeringen har också remitterat betänkandet Klarlagd identitet, i vilket bland annat föreslås att Polismyndigheten, i samband med inre utlänningskontroll, ska ges utökade möjligheter att dels ta fingeravtryck, dels omhänderta pass eller andra identitetshandlingar.

Effekten av de redovisade åtgärderna är för tidig att bedöma och därmed även behovet av ytterligare åtgärder. Regeringen följer frågan och är beredd att vid behov agera ytterligare för att motverka att personer som har fått ett av- eller utvisningsbeslut avviker och uppehåller sig här utan tillstånd

Stockholm den 20 mars 2018

Heléne Fritzon

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.