Unga brottsoffer

Skriftlig fråga 2007/08:302 av Bouveng, Helena (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2007-11-20
Inlämnad
2007-11-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-12-05
Besvarad
2007-12-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 november

Fråga

2007/08:302 Unga brottsoffer

av Helena Bouveng (m)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Det åligger kommunerna i Sverige att sörja för att brottsoffer får den hjälp och det stöd de är i behov av. För att detta ska fungera krävs ett bra samarbete mellan kommuner och statliga myndigheter, främst polisen.

På en del platser i landet har man lyckats väl med att ge det kvalificerade stöd som behövs för att hjälpa just unga brottsoffer. Men stödet för denna grupp ser mycket olika ut i olika delar av landet och samverkan mellan polis och socialtjänst fungerar inte alltid tillfredsställande.

Vad avser statsrådet Maria Larsson att göra för att säkerställa att unga brottsoffer i hela landet får den hjälp och det stöd de är i behov av?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:302 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 5 december

Svar på fråga

2007/08:302 Unga brottsoffer

Statsrådet Maria Larsson

Helena Bouveng har frågat mig vad jag avser att göra för att säkerställa att unga brottsoffer i hela landet får den hjälp och det stöd de är i behov av.

Socialtjänsten har det yttersta ansvaret för att alla som vistas i kommunen får den hjälp och det stöd de behöver. Det framgår av

2 kap. 2 § socialtjänstlagen (2001:453). Detta gäller inte minst unga brottsoffer och ansvaret för denna grupp är dessutom särskilt tydliggjort i 5 kap. 11 § samma lag.

Precis som Helena Bouveng skriver krävs ett bra samarbete mellan kommuner och myndigheter. Myndigheter har i dag en allmän lagstadgad skyldighet att samverka enligt 6 § förvaltningslagen (1986:223). De har dessutom en särskild skyldighet att samverka i frågor som rör barn som far illa eller riskerar att fara illa, enligt respektive lagstiftning för till exempel polis och socialtjänst. Som ett led i detta har Socialstyrelsen, Myndigheten för skolutveckling samt Rikspolisstyrelsen utvecklat en gemensam strategi för samverkan, som vägledning för alla verksamheter som arbetar med barn och unga som far illa eller riskerar att fara illa. Strategin har bland annat uppmärksammats i samband med den satellitsända konferensen Dags för barnen! som regeringen genomförde tillsammans med Alkoholkommittén i september månad och som hade 7 000 deltagare över hela landet.

Ytterligare exempel på samverkan och som riktar sig just till unga brottsoffer är de så kallade barnahusen. Här samlas olika yrkesgrupper som blir involverade när ett barn utsatts för misshandel eller sexuella övergrepp, till exempel polis, psykologer och jurister, under samma tak för att utreda och stödja barnet. Syftet är att barnet ska slippa att bollas runt mellan olika myndigheter och att det i stället är de yrkesverksamma som kommer till barnet. Barnahusen bedrivs än så länge på försök och verksamheten ska slutredovisas till regeringen den 1 mars 2008.

Det finns även så kallade stödcentrum för unga brottsoffer. Stödcentrum är en del av socialtjänsten i respektive kommun, och vänder sig till barn och unga som blivit utsatta för olika typer av brott. Centren kan till exempel erbjuda stödsamtal till den unge, praktisk hjälp i kontakter med myndigheter, juridisk hjälp och anhörigstöd. Stödcentrum finns på flera platser i landet, för närvarande spridda från Malmö i söder till Sundsvall i norr och allt fler centrum växer fram, något regeringen ser positivt på.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.