Till innehåll på sidan

undervisningsmaterial med brottsförebyggande perspektiv

Skriftlig fråga 1999/2000:132 av Runegrund, Rosita (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-10-29
Anmäld
1999-11-02
Besvarad
1999-11-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 oktober

Fråga 1999/2000:132

av Rosita Runegrund (kd) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om undervisningsmaterial med brottsförebyggande perspektiv

En ung människa som fått och tagit till sig kunskapen om sitt samhälles värdesystem, lär sig inre kontroll.

Skolan är, vid sidan av familjen den viktigaste arenan för brottsförebyggande insatser.

Slutrapporten från Kommittén för brottsförebyggande arbete visar på skolans möjligheter och viktiga roll i det brottsförebyggande arbetet.

När det gäller tillgången på lämpligt undervisningsmaterial för skolan om normer och värderingar och de rättsprinciper det svenska samhället vilar på, väcks ett antal frågor.

Visserligen finns det särskilt framtaget undervisningsmaterial om normer och värderingar och basläromedel för religionsundervisningen som behandlar normer, värderingar, moral och etik. Men det är anmärkningsvärt att minst undervisningsmaterial, när det gäller normer och värderingar, finns för de små barnen. Det finns heller inget material som tar sin utgångspunkt i ett brottsförebyggande perspektiv.

Min fråga till statsrådet är:

Vad avser statsrådet göra för att utveckla undervisningsmaterial som tar sin utgångspunkt i ett brottsförebyggande perspektiv?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:132 besvarad av

den 1 november

Svar på fråga 1999/2000:132 om undervisningsmaterial med brottsförebyggande perspektiv

Statsrådet Ingegerd Wärnersson

Rosita Runegrund har frågat vad jag avser att göra för att utveckla undervisningsmaterial som tar sin utgångspunkt i brottsförebyggande perspektiv.

För det första vill jag instämma i Rosita Runegrunds uppfattning att skolan är en viktig arena för brottsförebyggande insatser. I skolan finns många tillfällen att föra diskussioner med alla barn och ungdomar om normer, värderingar, moral och etik. Jag har också markerat vikten av att dessa frågor har en central roll i skolarbetet genom det s.k. värdegrundsåret. Under år 1999 och första delen av år 2000 pågår en rad aktiviteter i ett speciellt värdegrundsprojekt som både riktar sig direkt till barn och ungdomar och till de vuxna i skolan. Bl.a. kommer olika material för en diskussion om värdegrundsfrågor att produceras och distribueras. Ett särskilt diskussionsmaterial om normer och värderingar kommer att rikta sig till de yngsta barnen.

Valet av läromedel för skolans undervisning är en fråga för den enskilda skolhuvudmannen. Läromedel produceras dels av ett antal läromedelsförlag, som arbetar på marknadens villkor, dels av olika intresseorganisationer, myndigheter etc. Givetvis kan en diskussion om eventuella brister i utbudet påverka såväl skolhuvudmän som läromedelsproducenter, så att problemet uppmärksammas.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.