Undervisning vid våra lärosäten

Skriftlig fråga 2020/21:26 av Lars Püss (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-10
Överlämnad
2020-09-11
Anmäld
2020-09-15
Svarsdatum
2020-09-23
Sista svarsdatum
2020-09-23
Besvarad
2020-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

I en artikel i Dagens industri, Nu är arbetslinjen död och begraven, den 9 september 2020 beskrivs bland annat hur Lunds universitet bedriver sin utbildning för tillfället. I stället för reguljära fysiska föreläsningar har flera lärare valt att skicka ut inspelade föreläsningar och sedan inget mer. Ingen interaktion, inga seminarier i mindre grupper – inga fysiska sammankomster alls. Detta trots att Folkhälsomyndigheten hävde rekommendationen om distansundervisning den 15 juni 2020 och att Sveriges lärosäten hänvisas till de föreskrifter, allmänna råd och rekommendationer som gäller för övriga samhället. Att fortsätta med enbart distansundervisning är därmed inte längre påkallat.

Jag kan för egen del bekräfta det som Dagens industri tar upp genom min son som läser i Lund. Han har valt att åka hem igen eftersom det inte finns några klasskompisar på plats, just på grund av att all undervisning sker genom att man tittar på förinspelade föreläsningar.

Det är ganska uppenbart att i alla fall de som undervisar i nationalekonomi på Lunds universitet valt att lägga minsta möjliga tid på att försöka hantera pandemins konsekvenser. I stället för att använda den för lärarna frigjorda tiden till att anordna seminarier i mindre grupper för att ge studenterna någon form av interaktion så har man hellre valt att göra inget alls. Det här är givetvis inte en acceptabel ordning.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att säkerställa att landets studenter får en utbildning som är värd namnet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:26 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)



U2020/04704/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:26 av Lars Püss (M)
Undervisning vid våra lärosäten

Lars Püss har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att landets studenter får en utbildning som är värd namnet.

Utbrottet av covid-19 har försämrat förutsättningarna på arbetsmarknaden och ökat behovet av utbildning. Antalet sökande till universitet och högskolor är rekordhögt.

Den 17 mars 2020 gick Folkhälsomyndigheten ut med en rekommendation om att undervisningen vid universitet och högskolor bör bedrivas genom distansundervisning. Efter rekommendationen ställde universitet och högskolor snabbt om och övergick till enbart distansutbildning. Merparten av lärosäten har på ett föredömligt och tydligt sätt informerat studenter och anställda om vad som gäller och vilka åtgärder som vidtagits för att förhindra smittspridning. Den 15 juni 2020 hävde Folkhälsomyndigheten rekommendationen om distansundervisning för lärosätena vilket medför att undervisning och prestationsbedömning får genomföras i lärosätenas lokaler. Detta dock under förutsättning att Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer för minskad smittspridning av covid-19 följs. Det kan bland annat medföra att lärosätet anpassar utformningen av lokalerna och begränsar hur många personer som kan vistas i lokalerna samtidigt.

Jag har under våren och början på hösten haft kontinuerlig dialog med lärosätena för att följa utvecklingen och de utmaningar som universitet och högskolor ställs inför. Min uppfattning är att omställningen har fungerat väl och att lärosätena gjort sitt yttersta för att lösa de praktiska problem som har uppstått. Det har varit, och kommer att fortsätta att vara utmanande, men jag har stort förtroende för att man tar ansvar och gör sitt absolut yttersta.

Självklart har omställningen varit utmanande, men genom att utbildningen kunnat fortgå har studenter, lärare och forskare kunnat fortsätta sin vardag och på så sätt bidragit till samhällets utveckling. Fortsatt arbete krävs nu för att återgå till mer undervisning på campus samtidigt som lärdomarna från våren tas tillvara. Även hösten kommer att präglas av pandemin och en del utbildning behöver fortsatt bedrivas helt eller delvis på distans. Regeringen har under våren också tillfört extra medel för att öka kvaliteten i lärosätenas distansutbildning.

Vi behöver också kunna följa resultaten av insatserna och dra lärdom av effekterna på högre utbildning och forskning på både kort och lång sikt. Universitetskanslersämbetet har därför fått i uppdrag att följa upp konsekvenser för lärosätenas verksamhet med anledning av de beslut som fattats och de insatser som gjorts i samband med utbrottet av nya coronaviruset. I uppdraget ingår att ta hänsyn till effekterna av de insatser som har beslutats av regeringen om exempelvis högskolas utbyggnad och uppföljningen ska bland annat inkludera frågor om kvalitet, rättssäkerhet och dimensionering.

Jag vill också betona att universitet och högskolor är självständiga myndigheter och jag förutsätter att undervisningen sker på ett sätt som värnar kvaliteten samtidigt som det är smittskyddssäkert. Lärosätenas undervisning behöver fortsatt organiseras så att smittspridningen minskas. Jag vill slutligen påminna om att vi fortfarande befinner oss i en pandemi och att vi alla har ett ansvar för att minska smittspridningen.

Stockholm den 22 september 2020

Matilda Ernkrans

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.