undersökning av torskbeståndet

Skriftlig fråga 1998/99:680 av René, Inger (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-05-31
Besvarad
1999-06-09
Anmäld
1999-06-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:680 av Inger René (m) till jordbruksministern om undersökning av torskbeståndet

 

Många oroas av att torskbeståndet vid Bohuskusten har minskat. Ned till 75 meters djup har torsken nästan försvunnit helt från Bohuskusten och också en bra bit ut i Skagerrak. Skälen till att torsken nästan försvunnit är okända.

den 31 maj

 

Vilka åtgärder avser jordbruksministern vidta för att skapa klarhet om varför torskbeståndet utanför Bohuskusten minskat?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:680 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:680 om undersökning av torskbeståndet
    Jordbruksminister Margareta Winberg

den 9 juni

 

Inger René har frågat mig om vilka åtgärder jag avser vidta för att skapa klarhet om varför torskbeståndet utanför Bohuskusten minskat.

Under det senaste halvåret har det kommit upprepade rapporter om att mängden torsk och annan bottenlevande fisk har minskat i det kustnära fisket på västkusten och även i Norge. Detta föranledde Fiskeriverkets Havsfiskelaboratorium att ta initiativ till ett nordiskt forskarseminarium, som hölls i Norge den 3-4 maj i år för att diskutera den minskande förekomsten av bottenlevande fisk i Skagerrak. Där konstaterades att det för närvarande saknas tillfredsställande kunskaper för att vetenskapligt kunna belysa orsakerna till minskningen av torsken i det kustnära fisket.

Mot den bakgrunden utarbetade de nordiska forskarna en gemensam nordisk och långsiktig forskningsstrategi. Till denna strategi har utarbetats ett samnordiskt forskningsprojekt, som omfattar följande delar

  • Studier av beståndsutveckling, dvs. historisk utveckling av bestånden av torsk och annan bottenlevande fisk.
  • Geografisk och säsongsmässig fördelning mellan kust och hav av olika torskbestånd, men även annan bottenlevande fisk.
  • Effekter av miljöförändringar, fiske och rovdjurspopulationer m.m. på beståndsstorlek och uppväxtförhållanden för torsk.
  • Bedömning av andel Nordsjötorsk respektive lokalt reproducerad torsk.

 

Från svensk sida deltar bl.a. Fiskeriverkets Havsfiskelaboratorium och Göteborgs universitet.

Jag ser mycket positivt på det initiativ som tagits på forskarnivå och jag förväntar mig att detta arbete kommer att bedrivas skyndsamt.

Forskarna kommer att kontinuerligt informera myndigheterna. När tillräckligt vetenskapligt underlag tagits fram kommer Fiskeriverket att utarbeta ett förslag till åtgärdsprogram. Fiskeriverket uppskattar att ett åtgärdsprogram kan tas fram tidigast under nästa år.

Först då är jag beredd att ta ställning till vilka lämpliga åtgärder som skall vidtas för att förbättra situationen för den kustnära torsken.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.