Undernäring på särskilda boenden

Skriftlig fråga 2005/06:1326 av Pålsson, Chatrine (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-30
Anmäld
2006-03-30
Besvarad
2006-04-05
Svar anmält
2006-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 mars

Fråga 2005/06:1326 av Chatrine Pålsson (kd) till statsrådet Ylva Johansson (s)

Undernäring på särskilda boenden

Enligt en undersökning ledd av Albert Westergren, klinisk lektor vid Centralsjukhuset i Kristianstad, riskerar var fjärde äldre på särskilda boenden undernäring. Dessa siffror är mycket alarmerande och är inte acceptabla för ett välfärdsland. Jag anser det vara häpnadsväckande att det är tyst kring undernäringen som våra äldre är drabbade av och som varit ett känt faktum under många år. Man kan utan tvekan ställa sig frågan vilka reaktioner det skulle bli om barn på förskolor uppvisade samma resultat. Då hade med all rätt insatser satts in och nya lagar och inspektioner skulle vara i full färd. Men när undernäring drabbar de äldre är det nästan tyst, skrämmande tyst.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ylva Johansson:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att minska undernäringen på särskilda boenden?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1326 besvarad av

den 5 april

Svar på fråga 2005/06:1326 om undernäring på särskilda boenden

Statsrådet Ylva Johansson

Chatrine Pålsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska undernäringen på särskilda boenden.

Maten och måltiden är viktig ur näringssynpunkt men också för livskvaliteten i det dagliga livet. En måltid tillsammans med andra kan ge värdefull stimulans för alla sinnen. De äldre personer som behöver hjälp i någon form för sina måltider och sitt näringsbehov finns både i särskilt boende och i ordinärt boende. Ett betydande antal personer är enligt olika undersökningar så sköra att de riskerar att få mat med otillräckligt energiinnehåll. Näringsbrist leder till ökad risk för ytterligare ohälsa.

Regeringen gav i april 2005 Socialstyrelsen i uppdrag att i samråd med Livsmedelsverket, Statens Folkhälsoinstitut och Sveriges Kommuner och Landsting erbjuda kommunerna stöd för kvalitetsutveckling i kost‑, närings- och måltidsfrågor. I uppdraget ingår också att utveckla särskilda bedömningskriterier som kan användas vid tillsyn i kost‑, närings- och måltidsfrågor. Socialstyrelsen bör överväga om utvecklingen av kvalitet och säkerhet i mathållningen kan stödjas genom föreskrifter för exempelvis kost och näring inom vård och omsorg för äldre. Uppdraget redovisas i en delrapport senast den 1 april 2006 och slutredovisas senast den 1 april 2007.

Det behövs också ökade kunskaper om nutrition inom kommunernas vård och omsorg för äldre. På många håll pågår ett omfattande arbete med att öka kunskaperna om kost och näring för äldre. Mat och nutrition hör till de allra högst prioriterade områdena i kommunernas ansökningar till Kompetensstegen.

Genom regeringens proposition 2005/07:115 Nationell utvecklingsplan för vård och omsorg om äldre lyfts behoven för de mest sjuka äldre fram ytterligare. Regeringen menar att utveckling av bättre rutiner och tydlig ansvarsfördelning är nödvändig för att näringsbehovet hos alltfler sköra personer i hög ålder ska kunna tillgodoses på ett bra sätt. Det är ovanligt att kommunerna i dag har en egen dietist anställd. Sammanlagt uppgår de kommunalt anställda dietisterna till 9,65 tjänster. Regeringen bedömer i utvecklingsplanen att det behövs medel för personalförstärkning och åtgärder för att uppnå en kvalitetshöjning inom vården av de mest sjuka äldre. Medlen ska bland annat användas till utveckling av kommunernas nutritionsarbete. Regeringen avser att återkomma i 2006 års ekonomiska vårproposition.

Jag följer utvecklingen inom detta område noggrant och är vid behov beredd att föreslå ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.