undernäring hos äldre

Skriftlig fråga 2002/03:178 av Pålsson, Chatrine (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-11-22
Anmäld
2002-11-26
Besvarad
2002-11-27
Svar anmält
2002-11-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 november

Fråga 2002/03:178

av Chatrine Pålsson (kd) till socialminister Lars Engqvist om undernäring hos äldre

En ny doktorsavhandling vid Linköpings universitet har undersökt problemet med näringsbrist bland äldre personer. Forskaren Lennart Christensson undersökte mer än 250 äldre personer när de fick plats på äldreboenden, efter vård i hemmet eller i sjukvården.

En tredjedel av de undersökta personerna var undernärda. I landet som helhet är det sannolikt ett mycket omfattande problem med undernäring bland äldre. Till exempel vid äldres medicinska behandling är en god näringstillförsel betydelsefull.

Näringsbrist bland äldre personer kan i allmänhet behandlas med ganska enkla metoder. Men ofta saknas personal och resurser i äldreomsorgen. Sannolikt behövs även vissa utbildningsinsatser för äldreomsorgens vårdpersonal.

Min fråga till socialministern är:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att komma till rätta med de utbredda problemen med näringsbrist hos äldre personer?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:178 besvarad av

den 27 november

Svar på fråga 2002/03:178 om undernäring hos äldre

Socialminister Lars Engqvist

Chatrine Pålsson har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att komma till rätta med de utbredda problemen med näringsbrist hos äldre personer. Bakgrunden till frågan är en ny doktorsavhandling vid Linköpings universitet där äldre personer vid äldreboenden undersökts.

En fullvärdig kost är en förutsättning för att upprätthålla hälsan. Detta gäller särskilt för äldre personer. Ett väl sammansatt näringsintag kan rusta den äldre för att bättre klara de sjukdomar som ofta följer med åldrandet.

Förekomsten av så kallad felnäring betyder inte att de äldre i till exempel särskilda boendeformer inte får den mat de behöver eller att de "svälter". Det är i de flesta fall flera faktorer än otillräckligt näringsintag som ligger bakom undernäring. Orsaken är ofta en kombination av en mängd samverkande faktorer, såsom kronisk sjukdom, läkemedelsbehandling, låg fysisk aktivitet och dålig tandhälsa. Otillräckliga kunskaper och bristfälliga måltidsrutiner inom sjukvård och äldreomsorg kan också vara bidragande faktorer till uppkomsten av felnäring.

Inom ramen för satsningarna i samband med den nationella handlingsplanen för äldrepolitiken har regeringen givit stimulansbidrag till en mängd projekt som arbetar med utveckling av frågor som rör nutrition inom äldreomsorgen. Tandhygienistförbundet har tillsammans med Vårdförbundet tagit fram riktlinjer för bra mun- och tandvård för äldre med behov av vård och omsorg. Riktlinjerna är avsedda att användas av både vård- och tandvårdspersonal i praktisk verksamhet och i utbildning.

Kost- och nutritionsfrågor är ett led i arbetet med att utveckla kvalitetssystem i omsorgen och vården om äldre. Socialstyrelsen har genomfört ett flertal studier inom området och resultatet från den senaste studien från 2002 är att utvecklingsläget är positivt. Kost- och nutritionsfrågor har varit och är föremål för utvecklingsarbete i många kommuner. De flesta kommuner har etablerat rutiner för att till exempel identifiera, åtgärda och dokumentera insatser beträffande de äldres nutritionsstatus.

I likhet med Socialstyrelsen anser jag att det är av stor vikt att en fortsatt utveckling av området sker genom att förstärka rutiner för uppföljning och kvalitetskontroll i verksamheten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.