Till innehåll på sidan

Underlättande för mindre drivmedelsstationer

Skriftlig fråga 2020/21:2956 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-21
Överlämnad
2021-05-24
Anmäld
2021-05-25
Svarsdatum
2021-06-02
Sista svarsdatum
2021-06-02
Besvarad
2021-06-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

I Västerbottens inland finns det ett antal byar utanför centralorterna som har någon form av drivmedelsanläggning. Dessa är i nästan samtliga fall ett serviceställe med någon form av butik, apotek, post, systembolag, Svenska Spel med mera.

Samtliga anläggningar har en viktig funktion med att leverera drivmedel i närområdet till boende och besökare, och de har även en viktig funktion för kommunala verksamheter som exempelvis hemtjänst, räddningstjänst och andra kommunala servicefunktioner i närområdet.

I ett projekt som utfördes mellan 2018 och 2020 genom Svensk Bensinhandel uppmärksammar man i slutrapporten de konsekvenser som kan uppstå för dessa drivmedelsanläggningar om inte lagstadgade åtgärder utförs för dessa innan juli 2022.

De åtgärder som måste utföras är omfattande förändringar på bensincisterner, anslutna rörledningar eller slangledningar med mera. För många av dem som driver en sådan anläggning innebär det omfattande kostnader. 

Min fråga till statsrådet Jennie Nilsson blir därför:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att underlätta för alla dessa små drivmedelsstationer så att de kan utföra de nödvändiga åtgärderna och inte tvingas lägga ned?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2956 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

N2021/ 01659 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2956 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
Underlättande för mindre drivmedelsstationer

Elisabeth Björnsdotter Rahm har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att underlätta för alla dessa små drivmedelsstationer så att de kan utföra de nödvändiga åtgärderna och inte tvingas lägga ned.

En god tillgång till såväl kommersiell som offentlig service är grundläggande för att det ska vara attraktivt att bo, verka och leva i alla delar av landet. Dagligvarubutiker och drivmedelsstationer har en särskild betydelse eftersom de ofta fungerar som servicepunkter, dvs. som ett nav även för andra serviceslag, som ombud för t.ex. post- och pakettjänster, betaltjänster och apotek samt ibland även viss offentlig service. Därför satsade regeringen 2020 drygt 152 miljoner kronor på olika insatser för att stödja drivmedelsstationer och dagligvarubutiker i landsbygderna. I denna summa ingår såväl nationella medel som de stöd som går att söka inom landsbygdsprogrammet.

Regeringen fortsätter arbetet med att underlätta för bland annat de små drivmedelsstationerna. Därför har vi tillfört ytterligare medel till landsbygdsprogrammet för förlängningsåren 2021–2022 och i programändring 7 fördelades bland annat 160 miljoner kronor till investeringsstödet för kommersiell service. Programändring 7 godkändes av kommissionen i april 2021.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som enligt lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor meddelar föreskrifter när det gäller miljöregler för drivmedelsstationer. Enligt föreskriften om cisterner med anslutna rörledningar för brandfarliga vätskor får befintliga varmförzinkade rörledningar i mark som inte är fuktisolerade användas som längst fram till den 1 juli 2022 utan korrossionsskydd. Detta är ett krav som funnits med i myndighetens föreskrift ända sedan 2014.

Regeringen har även avsatt 50 miljoner kronor per år i tre år för att säkerställa en grundläggande tillgång till snabbladdningsstationer för elfordon i hela landet. Vidare har landets länsstyrelser på uppdrag av regeringen tagit fram regionala planer för infrastruktur för elfordon och förnybara drivmedel.

God tillgänglighet i hela Sverige, genom ett pålitligt, robust och långsiktigt hållbart transportsystem, behövs för att människor och näringsliv ska kunna leva och verka i alla delar av landet och för att Sverige ska kunna hålla ihop.

Stockholm den 2 juni 2021

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.