Underhåll av vägar

Skriftlig fråga 2019/20:861 av Magnus Jacobsson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-01-31
Överlämnad
2020-02-03
Anmäld
2020-02-04
Svarsdatum
2020-02-12
Sista svarsdatum
2020-02-12
Besvarad
2020-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sverige är ett avlångt land i Europas norra utkant och är beroende av en väl fungerande väginfrastruktur.

Runt om i landet genomför nu Trafikverket hastighetssänkningar från 90 till 80 kilometer i timmen och motiverar det med trafiksäkerhetsskäl. Fram till 2025 kommer Trafikverket att sänka hastigheten på 425 mil väg och höja den på 120 mil på grund av höjd säkerhetsstandard. Det är inte rätt väg framåt! Siffrorna borde vara de omvända: 2025 får 425 mil väg bättre standard och högre hastighetsgräns och 120 mil sänkt hastighetsgräns.

Ilskan i de delar av landet som drabbas är stor då många anser att förslag till trafiksäkerhetshöjande åtgärder som mitträckeseparering, breddning av vägar eller bara en ordentlig vägren inte har hörsammats, utan Trafikverket har valt att i stället sänka hastigheten.

Trafikverket bedömer själva att de resurser de har fått till drift och underhåll under planperioden inte räcker för att vidmakthålla standarden på vägnätet. Andelen väg som avviker från underhållsstandarden väntas vara lika stor i slutet av 2022 som i dag, och när det gäller de lågtrafikerade vägarna kommer verket inte att kunna vidta åtgärder i samma takt som vägarna bryts ned. Trafikverket bedömer att tillståndet för lågtrafikerade vägar sannolikt kommer att försämras ytterligare.

Medlen till järnvägen för drift och underhållsåtgärder ökar under planperioden. Tyvärr ser vi inte samma utveckling på vägsidan trots att nio av tio transporter sker på väg.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Varför har ministern inte verkat för ett starkare vägnät i mindre tätbefolkade delar av Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:861 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)



I2020/00284/TP

Infrastrukturdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:861 av Magnus Jacobsson (KD)
Underhåll av vägar

Magnus Jacobsson har frågat mig om vägstandarden i mindre tätbefolkade delar av Sverige.

En god tillgänglighet i hela Sverige är nödvändig för att det ska vara möjligt att bo, leva och verka i alla delar av landet samt för att få ett Sverige som håller ihop. Regeringen beslutade 2018 om en nationell trafikslagsövergripande plan för transportinfrastrukturen för perioden 2018–2029 och genomförde då en rekordstor satsning på vägunderhåll, totalt satsas 164 miljarder kronor.

Regeringen har under perioden 2016–2022 även riktade satsningar på bland annat underhåll av vägar i landsbygd omfattande totalt 700 miljoner kronor samt utökat bidrag för drift av enskild väg med totalt 420 miljoner kronor. För att ytterligare främja en god tillgänglighet i hela landet så har regeringen också satsat på främjande av kollektivtrafik i landsbygd med totalt 1 015 miljoner kronor.

Efter många år av underinvesteringar kan jag konstatera att regeringen nu genomför satsningar som skapar förutsättningar för en hög nivå på tillgänglighet och säkerhet på hela det statliga vägnätet. Svenskt trafiksäkerhetsarbete är framgångsrikt. Dödstalen i vägtrafiken har halverats sedan millennieskiftet. Regeringens arbete med trafiksäkerhet utgår från nollvisionen, där ansvaret delas mellan dem som utformar och dem som använder transportsystemet.

Med nollvisionen som utgångspunkt så byggs och underhålls vägnätet så att en så hög trafiksäkerhet som möjligt kan uppnås. Regeringen har fortsatt hög prioritet i detta arbete.

Stockholm den 11 februari 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.