undantag från handel med elcertifikat

Skriftlig fråga 2002/03:461 av Löfgren, Ulla (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-01-31
Anmäld
2003-01-31
Besvarad
2003-02-05
Svar anmält
2003-02-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 januari

Fråga 2002/03:461

av Ulla Löfgren (m) till näringsminister Leif Pagrotsky om undantag från handel med elcertifikat

Regeringen har i sitt förslag om införande av handel med elcertifikat gjort undantag från kvotplikten för elintensiv industri. I regeringens uppräkning av elintensiv industri ingår företag inom stål- och metallverk, massa- och pappersindustrin, baskemikalieindustrin, gruvindustrin, cementindustrin och petroleumraffinaderier. Dessa har preciserats ytterligare genom angivande av SNI-koder.

I en sådan uppräkning är det lätt att missa någon liten elintensiv bransch, vilket det förefaller som regeringen har gjort. I Sverige finns det fortfarande kvar en liten spillra av träfiberindustrin. Närmare bestämt två företag: Karlit AB i Uppland och Masonite AB i Västerbotten.

Processen för framställning av träfiberskivor är i princip densamma som vid framställning av papper. Förenklat kan man säga att träfiberskivor är ett slags tjockt papper. Energiåtgången för framställning av träfiberskivor är en megawattimme per ton board. Industrin bör således klassas som elintensiv. Industrin har SNI-koden 20203.

Om inte träfiberindustrin undantas från kvotplikten är risken överhängande att Sverige blir helt utan egen tillverkning av board och att därmed flera viktiga arbetstillfällen försvinner från till exempel Rundvik i Västerbotten.

Vad avser näringsministern att vidta för åtgärder för att träfiberindustrin ska undantas från kvotplikten?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:461 besvarad av

den 5 februari

Svar på fråga 2002/03:461 om undantag från handel med elcertifikat

Näringsminister Leif Pagrotsky

Ulla Löfgren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att träfiberindustrin ska undantas från kvotplikten.

En utgångspunkt för det föreslagna certifikatsystemet är att kostnaderna för den tillkommande elproduktionen ska belasta dem som använder el. De kostnader som kvotplikten medför för svenska företag saknas för närvarande i flertalet av dessa företags konkurrentländer. Att ålägga dessa branscher kvotplikt skulle kunna få till följd att dessa företag flyttar sin verksamhet till andra länder med ett lägre kostnadstryck. Det är därför motiverat att undanta vissa branscher från kvotplikt för den del av elektriciteten som förbrukas i tillverkningsprocessen.

När det gäller de föreslagna undantagen från kvotplikt bygger regeringens förslag dels på Elcertifikatutredningens betänkande (SOU 2001:77), departementspromemorian Lag om elcertifikat (Ds 2002:40), remissinstansernas synpunkter och förslag samt på det arbete som bedrivs inom Näringsdepartementet rörande så kallade långsiktiga avtal med energiintensiv industri. Denna fråga har således diskuterats utförligt men jag är medveten om att avgränsningsproblem alltid kan förekomma.

Regeringen avser självklart att noga följa utvecklingen av det föreslagna certifikatsystemet, inklusive frågan om industrin och dess kvotplikt. I propositionen (2002/03:40) anförs också att regeringen, då den så kallade Skattenedsättningsutredningen presenterat sitt förslag, avser att göra en helhetsbedömning av de framtida villkoren för elintensiv industri med avseende på den samlade belastningen av skatter, avgifter och kvotplikt. I detta sammanhang kan givetvis även avgränsningar prövas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.