Ugandas hets mot hbtqi-personer

Skriftlig fråga 2022/23:490 av Håkan Svenneling (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-03-24
Överlämnad
2023-03-27
Anmäld
2023-03-28
Svarsdatum
2023-04-05
Sista svarsdatum
2023-04-05
Besvarad
2023-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Situationen för hbtqi-personer i Uganda har länge varit extremt svår. Över 30 länder på den afrikanska kontinenten har lagar som förbjuder homosexualitet. Men Uganda har länge varit ett av de länder som går allra längst.

Homosexualitet är sedan tidigare straffbart med livstids fängelse i Uganda. Den 21 mars skärptes lagstiftningen ytterligare när parlamentet beslutade att göra det brottsligt att identifiera sig som hbtqi-person. Lagen innebär mycket stränga straff för ”grov homosexualitet” och kan i värsta fall leda till dödsstraff.

Lagen förbjuder också ”främjande av homosexualitet” och ”konspiration för att engagera sig i homosexualitet”. Det gör det i princip omöjligt för människor att organisera sig för hbtqi-rättigheter i landet.

Andra paragrafer innebär att det blir kriminellt att inte ange någon som man misstänker är homosexuell, att man kan få upp till tio års fängelse för att genomföra äktenskapsceremonier eller för att hyra ut en lägenhet till ett samkönat par.

I skrivande stund finns det fortfarande möjlighet för Ugandas president Yoweri Museveni att lägga in sitt veto mot lagen. Men Museveni har länge motsatt sig rättigheter för hbtqi-personer och har tidigare uttalat stöd för lagstiftningen.

Människorättsorganisationer såväl som EU och FN har fördömt lagen.

Jag vill därför fråga utrikesminister Tobias Billström:

 

Kommer ministern och regeringen att fördöma Ugandas hbtqi-fientliga utveckling och ta några initiativ för att påverka Uganda att dra tillbaka den nya lagstiftningen?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:490 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

UD2023/ 04903 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:490 av Håkan Svenneling (V)

Ugandas hets mot hbtqi-personer

Håkan Svenneling har frågat mig om jag och regeringen kommer att fördöma Ugandas hbtqi-fientliga utveckling och ta några initiativ för att påverka Uganda att dra tillbaka den nya lagstiftningen.

Regeringen är djupt oroad över det ugandiska parlamentets beslut att anta lagförslaget. Sverige har en mycket tydlig hållning till stöd för allas åtnjutande av mänskliga rättigheter, oberoende av sexuell läggning och könsidentitet. Efter att lagförslaget godkändes av Ugandas parlament har jag såväl som bistånds- och handelsministern sr Forssell uttalat oss. Sr Forssell har även svarat på frågor om detta i riksdagen och tydligt framhållit att utvecklingen i Uganda går åt fel håll. Ett uttalande från Utrikesdepartementet gjordes också med anledning av inskränkandet av rättigheter för hbtqi-personer i Uganda.

Innan lagen kan träda i kraft ska landets president underteckna denna. Jag förutsätter att han, i den vidare behandlingen av lagen, tar hänsyn till de grundläggande demokratiska principerna såsom respekt för alla människors lika värde och rättigheter, och skydd för minoriteter.

UD fortsätter att följa utvecklingen noga, bland annat genom svenska ambassaden i Kampala. De har i kontakten med ugandiska regeringsföreträdare uttryckt vår oro över den nya lagen och dess konsekvenser. Ambassaden har också en nära kontakt med civilsamhället och människorättsförsvarare i landet och för dialog om hur Sverige kan bidra till att Uganda lever upp till internationella åtaganden om mänskliga rättigheter och icke-diskriminering.

Sverige arbetar också genom internationella kanaler för att påverka situationen i Uganda. Det svenska biståndet till Uganda går nästan uteslutande till civilsamhällesorganisationer och internationella organisationer, inte minst för att utveckla kapaciteten hos civilsamhället. Biståndet ger oss möjligheter att föra dialog och detta ska vi ta vara på för att ställa krav på Uganda att vända den negativa utvecklingen.

Stockholm den 5 april 2023

Tobias Billström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.