UF-företagande

Skriftlig fråga 2017/18:400 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-04
Överlämnad
2017-12-05
Anmäld
2017-12-06
Svarsdatum
2017-12-13
Sista svarsdatum
2017-12-13
Besvarad
2017-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Företag är avgörande för Sveriges ekonomi och vårt välstånd. Det är därför viktigt för vår tillväxt att vi har blivande företagare som vågar ta risker och pröva nya idéer. För att detta ska kunna förverkligas behöver trösklarna för att starta företag sänkas och kunskapen om hur man startar och driver företag höjas.

Ung Företagsamhet, UF, är ett utmärkt verktyg för att främja kreativitet och entreprenörskap, men framför allt underlättar det för att gå från en idé till att förverkliga den. Forskning kring UF-företagande tyder på att de som provar på det startar i större utsträckning ett eget företag senare i livet och får högre lön än jämförbara elever som inte startat UF-företag. Att elever utbildas i entreprenörskap har därmed ett stort samhälleligt intresse.

I dag måste elever som läst Ung Företagsamhet avveckla sina företag vid kursens slut. Detta riskerar de värden som ungdomar byggt upp under sitt UF-företagande och innebär ett avbräck för de ungdomar som vill ta sitt entreprenörskap till en ny nivå med F-skattsedel. Eftersom UF-företag inte kan använda F-skatt försvåras möjligheten att sälja tjänster genom UF-företaget kraftigt. I dag är de skattemässiga villkoren för att sälja tjänster genom ett UF-företag oproportionerligt krångliga. I många fall måste köparen lämna kontrolluppgifter och betala avgifter för en tjänst då gränsbeloppen i skattelagstiftningen är alldeles för låga för UF-företag när verksamheten består av till exempel lövkrattning eller försäljning av bullar.

För att få fler att ta sitt UF-företag vidare till ett vanligt företag med potential till egenförsörjning och ett växande företag med nya arbetstillfällen krävs andra möjligheter för att övergå från UF-regelverk till F-skattsedel. Därutöver behöver förutsättningarna för att sälja tjänster från UF-företag förbättras. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Instämmer ministern i att ungas företagsamhet är viktig för samhällsnyttan och i så fall vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att förändra skattelagstiftningen för unga företagare så att den kan tillämpas med rimlighet för att också vara inkörsporten till försörjning?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:400 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



PAGE

2


Dnr

Fi2017/04599/S3 Fi2017/04600/S3

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:399 och 2017/18:400 av Cecilia Widegren (M) Unga företagare respektive UF-företagande

Cecilia Widegren har frågat mig om jag instämmer i att ungas företagsamhet har potential för fler bestående företag med fler arbetstillfällen och i att ungas företagsamhet är viktig för samhällsnyttan. Hon har vidare frågat vilka åtgärder jag i så fall kommer att vidta för att göra det enklare än i dag att kunna driva sin verksamhet med F-skatt och för att förändra skattelagstiftningen för unga företagare så att den kan tillämpas med rimlighet för att också vara inkörsporten till försörjning.

Allt seriöst företagande är viktigt för den svenska samhällsutvecklingen.

I den senaste budgeten har vi ökat anslaget för näringslivsutveckling med 24 000 000 kronor per år 2018–2020 för satsning på ungt entreprenörskap.

Regeringen har vidare nyligen tillsatt Lars-Erik Lövdén som särskild utredare för att se över F-skattesystemet. Av direktiven framgår bl.a. att det är viktigt att skapa så goda villkor som möjligt för att starta, driva och utveckla företag. Utredaren ska analysera om och på vilket sätt utformningen av begreppet näringsverksamhet i 13 kap. 1 § inkomstskattelagen (1999:1229) och bestämmelserna om godkännande för F-skatt, inklusive rättsverkningarna av ett godkännande, inverkar på villkoren för att starta, driva och utveckla företag. Utifrån den analysen ska utredaren analysera och redogöra för om det finns behov av att ändra bestämmelserna. Förslagen ska i så fall ha som utgångspunkt att förbättra villkoren för att starta, driva och utveckla företag samt bidra till en ökad sysselsättning. Detta ska dock vägas mot behovet av att värna


skatteintäkterna och motverka skattefusk och skatteundandragande. Reglerna ska vidare vara så enkla, tydliga och lätthanterliga som möjligt, för både enskilda och myndigheter. Uppdraget ska slutredovisas senast den 3 juni 2019.

Stockholm den 13 december 2017

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.