Till innehåll på sidan

UD:s kostnader för marknadsföring och kommunikation

Skriftlig fråga 2020/21:432 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-12
Överlämnad
2020-11-12
Anmäld
2020-11-13
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Uppgifter i medierna gör gällande att UD har anlitat en kommunikationsbyrå för att producera en reklamfilm avsedd för sociala medier om regeringens feministiska utrikespolitik. Enligt uppgifter ska UD ha betalat 196 000 kronor för reklamfilmen som varar i 1 minut och 52 sekunder.

Reklamfilmen lades upp på Youtube den 21 januari 2020 och har per den 11 november samma år nått ut genom 654 visningar.

Därtill rapporteras om den ”Handbok för feministisk utrikespolitik” som regeringen tog fram år 2018, vilken lyfter upp de framgångar som regeringen ansett sig ha haft inom området. Produktionen ska ha kostat runt 500 000 kr.

Viktiga frågor väcks i sammanhanget angående i vilken mån de partier som innehar regeringsmakten bör använda offentliga medel för marknadsföring av sin egen politik.

Med anledning av det som har anförts ovan önskar jag ställa följande fråga till utrikesminister Ann Linde:

Avser utrikesministern att genomföra en översyn av frågan om UD:s kostnader för marknadsföring och kommunikation samt var gränsen går mellan partikampanjer å ena sidan och saklig myndighetsinformation å andra sidan?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:432 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på fråga 2020/21:432 av Hans Wallmark (M)
UD:s kostnader för marknadsföring och kommunikation

Hans Wallmark har frågat mig om jag avser att genomföra en översyn av UD:s kostnader för marknadsföring och kommunikation samt var gränsen går mellan partikampanjer å ena sidan och saklig myndighetsinformation å andra sidan. Detta med anledning av att kostnaderna för filmen ”The World needs a feminist foreign policy”, om regeringens feministiska utrikespolitik, uppmärksammats i media.

Den svenska regeringen, likt ett flertal andra länder som följt i våra fotspår, bedriver en feministisk utrikespolitik och skälet till det är enkelt; det behövs. Över hela världen är kvinnor och flickor förbisedda vad gäller rättigheter, representation och resurser. Den feministiska utrikespolitiken är prioriterad verksamhet för utrikesförvaltningen vilket filmen redogör för på ett sakligt sätt. Filmen används också i den offentliga diplomatin – den del av diplomatin som handlar om att bygga upp och påverka relationer med människor i andra länder för att skapa inflytande, starkare relationer eller en förändring.

Filmen är framtagen för att användas i utlandsmyndigheternas arbete med att nå ut med Sveriges feministiska utrikespolitik. I linje med den offentliga diplomatin är målgruppen andra länders medborgare, inte svenska väljare. En extern byrå anlitades för att säkerställa att filmen höll hög kvalitet. Den lanserades i december 2019 med avsikten att kunna återanvändas i utrikesförvaltningens kanaler regelbundet. Kostnaden för filmen måste därför ses i ljuset av detta.

Hans Wallmark refererar, likt medieuppgifterna, till filmens låga spridning på UD:s YouTube-kanal. Detta är missvisande då den kanalen inte aktivt används för att nå genomslag för departementets kommunikation utan framförallt fungerar som en ”parkering”.

Filmen har kommunicerats på Twitter, Facebook och Instagram av en betydande del av Sveriges över 100 utlandsmyndigheter och den har även använts i samband med nationaldagsfirande, kulturevenemang och andra aktiviteter som organiseras av utlandsmyndigheterna. Filmen har även delats i UD:s egna samt mina kanaler och på så vis hittills fått över 160 000 visningar.

Hans Wallmark refererar till handboken för den feministiska utrikespolitiken i sin fråga. Många internationella aktörer som arbetar för jämställdhet visar stort intresse för arbetsmetoder, sakinnehåll och resultat kring den feministiska utrikespolitiken. Handboken togs fram för att främja erfarenhetsutbyte, och i förlängningen nya åtaganden och samarbeten för ökad jämställdhet. Handboken har bidragit till att metoder för den feministiska utrikespolitiken har kunnat spridas brett till representanter för andra länders regeringar, internationella och regionala organisationer, civilsamhällesorganisationer, näringslivet, universitet och andra relevanta aktörer. Efterfrågan på handboken har varit stor.

Att hushålla med skattemedel är av yttersta vikt, så även uppföljning av de kommunikationsinsatser UD gör. Detta görs löpande inom ramen för den ordinarie verksamheten.

Stockholm den 18 november 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.