ubåtsprojektet Viking

Skriftlig fråga 1998/99:586 av Johnsson, Jeppe (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-04-28
Anmäld
1999-05-04
Besvarad
1999-05-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:586 av Jeppe Johnsson (m) till försvarsministern om ubåtsprojektet Viking

den 28 april

 

Sverige har i dag avancerade ubåtar, projekterade och tillverkade i Sverige. För närvarande pågår ett samnordiskt ubåtsprojekt, projekt Viking, mellan de tre nordiska länderna Danmark, Norge och Sverige. Projektet syftar till gemensam nyanskaffning av nästa generation ubåtar. Finland deltager i projektet som observatör.

Osäkerheten som för närvarande råder om den svenska försvarspolitiken äventyrar projekt Viking. Risken är påtaglig att kompetenta medarbetare i projektet söker sig till annan verksamhet. Samma risk finns då det gäller personalen på våra ubåtar.

För försvarets del är det viktigt att ubåtar bibehålls till det antal som behövs för att upprätthålla kompetensen inom ubåtsförsvaret samt att klara nödvändiga uppgifter i kris och krig och i internationell verksamhet.

Nu behövs besked för att Sverige även i framtiden skall kunna ha en modern ubåtsflotta och för att den svenska försvarsindustrin, i samarbete med andra länder, skall kunna delta i framtagandet av nästa generation ubåtar. Enligt erfarna bedömare krävs åtminstone en volym om sju ubåtar för att kunna upprätthålla en tillfredsställande kvalitet i ubåtsvapnet, framförallt på personalsidan.

 

Vilka åtgärder avser försvarsministern vidta för att kunna säkra en tillräcklig storlek på det framtida svenska ubåtsförsvaret samt ge besked till den svenska försvarsindustrin som möjliggör fortsatt deltagande i projekt Viking?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:586 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:586 om ubåtsprojektet Viking
    Försvarsminister Björn von Sydow

 

Jeppe Johnsson har frågat mig vilka åtgärder jag som försvarsminister avser vidta för att kunna säkra en tillräcklig storlek på det framtida svenska ubåtsförsvaret samt ge besked till den svenska försvarsindustrin som möjliggör fortsatt deltagande i projekt Viking.

Försvarsmakten har, i samverkan med Försvarets materielverk, till regeringen redovisat de materielprojekt som kräver att beslut om beställning fattas av myndigheten eller regeringen före den 1 april respektive 15 juni 1999 om inte projekten skall riskera att avbrytas. Ett av de materielprojekt som redovisats är ubåtsprojektet Viking.

Försvarsdepartementet har tillsammans med Försvarsmakten och Försvarets materielverk påbörjat ett arbete med att försöka ordna ekonomiskt utrymme för de angelägna materielprojekten. Som en del i detta arbete har Försvarets materielverk genomfört förhandlingar med berörd försvarsindustri, däribland Celsius.

Vad gäller besked till försvarsindustrin om sådana materielprojekt är försvarsindustrin bl.a. genom dessa förhandlingar informerad om det ekonomiska läge som Försvarsmakten befinner sig i och delaktiga i processen att försöka ordna ekonomiskt utrymme för de redovisade angelägna, tidskritiska materielobjekten.

Försvarsmakten har också fått i uppdrag att i enlighet med de uppgifter och förmågor som föreslagits i kontrollstationspropositionen senast den 19 maj 1999 redovisa förslag till framtida inriktning av Försvarsmakten.

Redovisningen av Försvarsmaktens framtida inriktning och resultatet av förhandlingarna med försvarsindustrin kommer att utgöra underlag för den materielplan som Försvarsmakten skall redovisa den 15 juni 1999.

Försvarsmakten skall dessutom den 15 juni 1999 redovisa hur myndigheten tänker tillgodose aktuella behov, kopplade till de materielprojekt som Försvarsmakten inte har för avsikt att beställa inom den närmsta femårsperioden.

Projekt Viking kommer, i likhet med andra materielprojekt, att bedömas utifrån dessa utgångspunkter.

Jag kan inte föregripa denna process genom att nu uttala mig om enskilda materielprojekt.

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.