TV-gudstjänster

Skriftlig fråga 2000/01:272 av Johnsson, Jeppe (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-11-22
Anmäld
2000-11-28
Besvarad
2000-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 november

Fråga 2000/01:272

av Jeppe Johnsson (m) till kulturminister Marita Ulvskog om TV-gudstjänster

Som ett public-service-företag, har Sveriges Television bl.a. uppdraget att i skälig omfattning tillgodose olika gruppers behov, bl.a. i fråga om religion. Nu har Sveriges Television efter sin omorganisation flyttat sin religionsavdelning in under ett jätteparaply benämnt: kultur. Detta innebär bl.a. att religionsavdelningens chef degraderats till projektledare i konkurrens med andra projektledare inom kulturområdet.

Eva Beckman, genreansvarig för kultur och religion i SVT, vill inte dementera uppgiften om att de direktsända söndagsgudstjänsterna ska reduceras till en produktion till var och en av de fyra stora helgerna. Hon hänvisar till att Sverige är ett mångreligiöst land och att det även ska sändas exempelvis judiska och muslimska gudstjänster nästa år.

Enligt min mening borde det faktum att Sverige är ett mångreligiöst land leda till att religionsredaktionen prioriteras i public-service-företaget och att antalet gudstjänster som sänds i TV utökas i stället för att minskas. Detta om alla olika religiösa inriktningar ska få sina behov tillgodosedda.

För många äldre, kristna svenskar som inte längre orkar bege sig till någon kyrka, är TV-gudstjänsten veckans höjdpunkt.

Vad avser kulturministern vidta för åtgärder för att våra public-service-företag ska förvalta vårt kristna kulturarv?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:272 besvarad av

den 29 november

Svar på fråga 2000/01:272 om TV-gudstjänster

Kulturminister Marita Ulvskog

Jeppe Johnsson har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att våra public service-företag ska förvalta vårt kristna kulturarv.

Jag delar Jeppe Johnssons uppfattning att det är viktigt att vårt kristna kulturarv förvaltas. Det är också viktigt att vi har en mångfald i programutbudet i vår gemensamma television så att den verkligen är en television för alla.

Av SVT:s sändningstillstånd framgår att programmen ska utformas så att de genom tillgänglighet och mångsidighet i skälig omfattning tillgodoser skiftande behov och intressen hos landets befolkning. Även mindre gruppers intressen ska i görlig mån tillgodoses vid tidpunkter då en stor del av befolkningen har möjlighet att se programmen. Programutbudet ska utformas så att utrymme ges åt en mångfald av olika åsikter och meningsriktningar och så att hänsyn tas till olika förutsättningar hos befolkningen. SVT ska i skälig omfattning tillgodose olika intressen i fråga om bl.a. religion, kultur och vetenskap. Programutbudet i Sveriges Television detaljregleras således inte i sändningstillståndet. Inte heller anges i sändningstillståndet hur många timmar olika programtyper ska sändas.

Den innevarande tillståndsperioden för SVT upphör den 31 december 2001. För närvarande arbetar en beredningsgrupp med representanter från samtliga riksdagspartier med att ta fram de riktlinjer som ska gälla för våra tre public service-företag under nästa tillståndsperiod. Jag vill inte föregripa deras arbete.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.