Turkiets stöd till Daesh

Skriftlig fråga 2015/16:366 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-11-24
Överlämnad
2015-11-24
Anmäld
2015-11-25
Svarsdatum
2015-12-02
Sista svarsdatum
2015-12-02
Besvarad
2015-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Efter att tidigare ha ställt ett antal frågor om Turkiets i många fall hänsynslösa agerande gentemot kurder är det tydligt att den svenska regeringen fortfarande inte agerat tillräckligt skarpt för att försvara grundläggande mänskliga rättigheter i regionen, ett svaghetstecken för ett land som kandiderar till FN:s säkerhetsråd. Turkiets inofficiella stöd till radikala islamistgrupper, så som Daesh, slår i slutändan inte bara mot dem som drabbas, utan mot hela den fria världen. När Daeshkrigare nära nog kan komma och gå som de vill, samt få sjukvård och bedriva handel i Turkiet utan att Erdogans regim griper in blir det genast ett direkt olämpligt agerande för en nation som kallar sig demokratisk och som aspirerar på närmare samarbete med EU.

De senaste veckorna har Turkiet inte bara bombat PPK-lierade grupper i Syrien eller Irak, utan även YPG. YPG är som bekant en av de mest framgångsrika grupperna mot Daesh i Syriens inbördeskrig. Tillsammans med bland andra kristna och mer reformistiska grupper utgör de stommen i den demokratiska oppositionen, Syrian Democratic Forces. Att de angrips är illa nog, men dessvärre slutar det inte där.

I dag har vi nåtts av fler oroväckande nyheter. Natolandet Turkiet har skjutit ned ett ryskt plan som deltagit i flygangrepp mot radikala islamister. Som följd av detta gynnas inte bara dessa grupper, utan hela världens säkerhet riskerar att hotas då det kan ses som ett direkt militärt angrepp från Nato mot Ryssland.

Undertecknad skulle vilja fråga utrikesministern:

 

Avser utrikesministern och regeringen att vidta åtgärder för att stoppa Turkiets olämpliga ageranden och vad i sådana fall kommer ministern och regeringen att göra?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:366 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:366 av Markus Wiechel (SD) Turkiets stöd till Daesh

Markus Wiechel har frågat mig vad jag och regeringen avser vidta för åtgärder för att påverka Turkiet för att öka ansträngningarna att be-kämpa ISIL och spela en konstruktiv roll i lösning av Syrienkonflikten.

Hotet från ISIL och utmaningen att finna en politisk lösning på konflikten i Syrien kan bara mötas med gemensamma kraftansträng-ningar.

Turkiet är ett nyckelland i bekämpningen av ISIL. Sverige välkomnar de intensifierade turkiska ansträngningarna där Turkiet sedan 2014 del-tar i den internationella koalitionen mot ISIL och sedan i somras tillåter flygattacker från koalitionen mot ISIL i Syrien från flygbaser i Turkiet. Samtidigt tvingas vi konstatera att merparten av Turkiets egna flyg-angrepp sedan sommaren varit riktade mot PKK, inte ISIL. Turkiet måste göra ytterligare och omedelbara ansträngningar för att mer effektivt motverka ISIL och sätta stopp för terroristorganisationens transporter av rekryter, vapen och oljesmuggling över de turkiska gränserna, något som Sverige, liksom EU, påtalar i våra kontakter med landet. Efter senaste tidens bombdåd i Diyarbakir, Suruç och Ankara

har Turkiets ansträngningar att bekämpa ISIL också flyttats till det egna territoriet.

 

Beträffande den oroväckande våldsutvecklingen mellan Turkiets regering och PKK så uppmanar Sverige fortsatt med kraft parterna att återgå till fredssamtal. Fredsprocessen med kurderna är av avgörande politisk be-tydelse. En återgång till fredsprocessen skulle även bidra till stabilitet över landets gränser, inte minst i Syrien och Irak. Det skulle också bidra till en intensifierad bekämpning av ISIL och det fruktansvärda hot det utgör mot kurder och andra utsatta grupper i regionen.

Jag tog i augusti emot HDP-ledaren Demirtas i Stockholm och jag

för löpande samtal med företrädare för den turkiska regeringen och oppositionen, inklusive HDP-ledaren, om situationen i landet och regionen.

Samtidigt som Sverige erkänner varje lands rätt att försvara sitt luftrum är det nödvändigt att Turkiet och Ryssland kan deeskalera de spända relationerna mellan länderna efter nedskjutningen av ryskt krigsflygplan. Turkiet och Ryssland är centrala aktörer för det internationella sam-fundets ansträngningar i kampen mot ISIL och strävandena efter en politisk lösning på kriget i Syrien.

Stockholm den 2 december 2015

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.