Turkiets SRHR-politik

Skriftlig fråga 2011/12:621 av Hägg, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-06-01
Anmäld
2012-06-01
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2012-06-11
Svar anmält
2012-06-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 juni

Fråga

2011/12:621 Turkiets SRHR-politik

av Carina Hägg (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Turkiets premiärminister Erdogan har vid flera tillfällen uppmanat kvinnor att föda tre barn. Vidare har Erdogan gått till hårt angrepp mot rätten till abort, men i sitt tal vid ICPD-konferensen i Istanbul kritiserade han även kejsarsnitt. Därmed ifrågasattes tillgången för vård vid förlossning.

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) gäller alla människors samlevnad, relationer och täcker hela livscykeln. Alla har rätt att bestämma över sin egen kropp och sexualitet.

Vidare handlar det om tillgång till kunskap och rådgivning om sexualitet och reproduktion, skydd mot hiv/aids och andra könssjukdomar, tillgång till preventivmedel samt frihet från sexuellt och annat könsrelaterat våld. Men också om säker abort i de länder där det är lagligt. Abort är en mänsklig rättighet. Erodgans ifrågasättande av såväl Kairoprogrammet och handlingsplanen som FN:s millenniemål är djupt oroande.

Drygt 800 kvinnor dör varje dag i samband med förlossningar. UNFPA rapporterar att detta millenniemål – att uppnå en bättre mödravård och minskad mödradödlighet – inte kommer att kunna uppnås om inte kraftfulla åtgärder vidtas.

Mot bakgrund av att premiärminister Erodgan i tal ifrågasatt såväl Kairoprogrammet och handlingsplanen som FN:s millenniemål är min fråga på vilket sätt statsrådet och regeringen har agerat för kvinnors rättigheter och förhållanden i Turkiet, i Europarådet och internationellt.

Svar på skriftlig fråga 2011/12:621 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 11 juni

Svar på fråga

2011/12:621 Turkiets SRHR-politik

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig på vilket sätt jag och regeringen har agerat för kvinnors rättigheter och förhållanden i Turkiet, i Europarådet och internationellt.

Rätten att bestämma över sin egen kropp, sexualitet och reproduktion är grundläggande för alla människor. Kvinnors tillgång till säkra och lagliga aborter måste säkerställas. Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är också en tydlig del i regeringens policy för jämställdhet och kvinnors rättigheter och roll inom svenskt utvecklingssamarbete. Sverige driver dessa frågor inom FN-systemet och i EU.

Det är min förhoppning att Turkiet slår vakt om rätten till sexuell och reproduktiv hälsa. Turkiet har nyligen antagit hårdare regler mot kvinno­misshandel och som första land ratificerat Istanbulkonventionen om våld mot kvinnor. På samma sätt bör Turkiet sträva efter att vara ett föredöme för sexuell och reproduktiv hälsa.

Den svenska regeringen strävar efter att stärka kvinnors ställning i Turkiet, bland annat genom vårt bistånd. Sverige stöder utbildningsinsatser som genomförs i samarbete mellan kvinnoorganisationer och sociala myndigheter och bidrar till konkret skydd mot hot och våld i samarbete mellan kvinnoorganisationer och lokal polis.

Ökad jämställdhet bereder väg för ökad respekt för kvinnors specifika behov i olika skeden av livet. De resultat som kan skönjas efter hårt arbete av lokala kvinnoorganisationer är positiva. Kvinnor vågar lämna våldsamma män, de vågar gå till polisen och polisen erbjuder dem skydd.

Det bör nämnas att Europarådets Turkietrapportör, Emine Bozkurt står i löpande kontakt med dessa kvinnoorganisationer och tar del av deras rapportering kring kvinnors situation i Turkiet.

I Turkiets pågående snabba utveckling har frågor om kvinnans ställning viktiga implikationer både ekonomiskt och socialt. Sverige kommer att fortsätta peka på de stora potentiella vinsterna av en mer aktiv jämställdhetspolitik i Turkiet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.