Till innehåll på sidan

Turkiets isolering av fångar i Imralı Prison

Skriftlig fråga 2020/21:914 av Håkan Svenneling (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-09
Överlämnad
2020-12-09
Anmäld
2020-12-10
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Turkiet har upprepade gånger gjort sig skyldiga till brott mot de mänskliga rättigheterna. I maj 2019 besökte en delegation från Europeiska kommittén till förhindrande av tortyr och omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning (CPT) en rad institutioner såsom polisstationer och fängelser i Turkiet. Bland annat besökte man högsäkerhetsfängelset Imralı Prison, där Abdullah Öcalan och tre andra fångar sitter inlåsta.

Den 5 augusti i år kom rapporten som följde på besöket. Där kritiseras bland annat Turkiets behandling av fångar på just fängelset Imralı Prison. De intagna tillåts enbart ha mycket lite kontakt med varandra och en mycket bristfällig kommunikation med omvärlden. Varken familjemedlemmar eller advokater har fått besöka fångarna i någon större utsträckning. Strax innan delegationen besökte fängelset hade exempelvis Öcalan träffat sina advokater för första gången sedan 2011. Delegationen uppmanar Turkiet att vidta åtgärder för att minska fångarnas isolering.

Efter att Die Linke uppmärksammat rapporten från CPT i den tyska riksdagen har den tyska regeringen uppmanat den turkiska regeringen att sätta stopp för alla typer av tortyr och omänsklig behandling som fördöms av CPT och att därtill säkerställa att familje- och advokatbesök görs möjliga.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att i sina bilaterala kontakter vidta några åtgärder för att Turkiet ska följa rekommendationerna från Europeiska kommittén till förhindrande av tortyr och omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:914 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på fråga 2020/21:914 av Håkan Svenneling (V) Turkiets isolering av fångar i Imralı Prison

Håkan Svenneling har frågat mig om jag avser att i mina bilaterala kontakter vidta några åtgärder för att Turkiet ska följa rekommendationerna från Europeiska kommittén till förhindrande av tortyr och omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.

Regeringen ser med stort allvar på utvecklingen i Turkiet. Det gäller inte minst den bristande respekten för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer, vilket framgår av regeringens rapport för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Turkiet som publicerades 2019. I rapporten berörs också specifikt den försämrade situation som råder i fängelser och häktningsanstalter, till exempel hade antalet anmälningar och rapporter om tortyr och misshandel i framförallt häktningsanstalter ökat.

Sverige och EU för en löpande dialog med Turkiet om frågor gällande demokrati och mänskliga rättigheter, inklusive etniska och religiösa minoriteters rättigheter. Vid mitt besök i Ankara i oktober framförde jag till min utrikesministerkollega min djupa oro över situationen för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Turkiet. Jag träffade även företrädare för civilsamhälle och opposition., och fick då tillfälle att ta del av deras syn på efterlevnaden av de mänskliga rättigheterna i Turkiet. Inom ramen för det bilaterala reformstödet stödjer Sverige det civila samhället, media och andra förändringsaktörer. Regeringen är även pådrivande i internationella fora för att uppmärksamma kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Regeringen är också pådrivande för att EU fortsätter att agera för att respekten för, skyddet och förverkligandet av mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Turkiet återupprättas. EU har uppmanat Turkiet att intensifiera sitt samarbete med Europarådet och dess relevanta organ och institutioner, omsätta deras viktigaste rekommendationer i praktiken och genomföra alla domar från Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna i enlighet med artikel 46 i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna.

Europarådet har aviserat att den oberoende Europeiska kommittén till förhindrande av tortyr och omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning under 2021 planerar besöka tio länder, däribland Turkiet.

Stockholm den 16 december 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.