Turkiet och EU-regler

Skriftlig fråga 2005/06:1513 av Kerimo, Yilmaz (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-02
Anmäld
2006-05-02
Besvarad
2006-05-10
Svar anmält
2006-05-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 maj

Fråga 2005/06:1513 av Yilmaz Kerimo (s) till utrikesminister Jan Eliasson (s)

Turkiet och EU-regler

Turkiet har tagit många positiva steg de senaste åren för demokrati och mänskliga rättigheter. Sedan hösten 2005 förhandlar Turkiet om sitt medlemskap i EU. Trots detta fortsätter förföljelser och misshandel av etniska minoriteter i landet. Ett exempel på detta är att många assyrier/syrianer som flytt undan förföljelse och diskriminering i Turkiet och nu vill flytta tillbaka finner sin mark och sina bostäder ockuperade. Jag har tidigare på flera sätt uppmärksammat fall där svenska medborgare som velat flytta tillbaka till Turkiet funnit sina hus ockuperade och som inte får hjälp av de turkiska myndigheterna. Detta sänder signaler till de fanatiska muslimerna att det är fritt fram att ockupera och ta över assyrier/syrianers mark. Listan på diskriminerade assyrier/syrianer kan göras lång.

Jag har vid flertalet tillfällen uppmärksammat frågan på flera sätt, bland annat hos turkiska ambassaden i Stockholm, hos ansvarigt utskott och parlamentariker i Ankara, hos de berörda guvernörerna i Turkiet samt UD i Sverige och svenska ambassaden i Ankara.

Men hittills har det varit förgäves. Ockupationen fortsätter och ingen gör något, varken från svenskt eller från turkiskt håll. Nu måste Sverige agera och sätta press på Turkiet. Det krävs att vi går från ord till handling för att få Turkiet att agera som en rättsstat genom att omedelbart ge den ockuperade egendomen till dess rättmätiga ägare. Frågan är fortfarande lika aktuell och något måste göras.

Jag vill därför fråga utrikesminister Jan Eliasson:

Hur avser han att agera för att se till att Turkiet lever upp till EU-reglerna innan det blir medlemsland?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1513 besvarad av

den 10 maj

Svar på fråga 2005/06:1513 om Turkiet och EU-regler

Utrikesminister Jan Eliasson

Yilmaz Kerimo har frågat mig hur jag avser att agera för att se till att Turkiet lever upp till EU-reglerna innan man blir medlemsland.

Jag beklagar att det ännu är svårt för dem som tvingats lämna sydöstra Turkiet att återvända till sina hem. Detta framför allt till följd av de mångåriga striderna mellan PKK och den turkiska armén. Många har drabbats. Det gäller såväl kurder som personer som tillhör religiösa minoriteter såsom assyrier/syrianer och jezidier.

Tillämpningen av lagen om kompensation för egendomsförluster till följd av terroristaktiviteter har förbättrats. Men samtidigt krävs att sökanden ska kunna presentera äganderättsbevis, vilket i många fall aldrig existerat. Ytterligare ett problem är att de som förlorat sin turkiska nationalitet inte har möjlighet att registrera egendom. Dispyterna om äganderätt till mark har lett till ca 1 500 anmälningar mot Turkiet till Europadomstolen.

Turkiets EU-process utgör en grundläggande och mycket stark drivkraft för reformer i landet. Betydande framsteg har gjorts under de senaste åren då en omfattande anpassning inletts för att främja EU-närmandet. Detta bidrog också till att möjliggöra EU:s beslut att inleda medlemskapsförhandlingar med Turkiet. EU fortsätter att nära följa hur landet fortsätter att uppfylla de så kallade politiska Köpenhamnskriterierna. Dessa innebär bland annat att Turkiet måste kunna garantera rättssäkerhet och europeisk kvalitet i såväl lagstiftning som rättstillämpning. Vidare måste landet kunna skydda sina minoriteter.

Situationen för personer som tillhör etniska och religiösa minoriteter, inte minst i de sydöstra delarna av Turkiet, tas regelbundet upp av såväl EU som Sverige bilateralt i kontakter med turkiska företrädare. Den turkiska regeringen säger sig vara medveten om problemen, men menar att det tar tid att förändra situationen. EU har dock gjort klart att det är hög tid för den turkiska regeringen att presentera en konkret strategi för att komma till rätta med problemen. 

På det bilaterala planet för Sverige en kontinuerlig dialog med den turkiska regeringen. Dialogen omfattar dels EU-processen som helhet, dels mycket konkret respekten för mänskliga rättigheter. Vi kommer också att i detta sammanhang följa att de politiska Köpenhamnskriterierna uppfylls fullt ut innan Turkiet kan bli EU-medlem.

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.