Tunisien

Skriftlig fråga 2010/11:216 av Ceballos, Bodil (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-01-12
Anmäld
2011-01-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2011-01-20
Svar anmält
2011-01-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 januari

Fråga

2010/11:216 Tunisien

av Bodil Ceballos (MP)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

De senaste dagarna har nyheterna från Tunisien rapporterat om oroligheter som har resulterat i ett stort antal döda och skadade. Den senaste tidens kravaller är de svåraste på flera decennier. Amnesty International rapporterar att enbart under helgen den 8–9 januari dödades minst 23 personer i samband med regeringskritiska protester i städerna Thala, Kasserine och Regueb. Dödstalen fortsätter att stiga nu denna vecka. Enligt uppgift använder säkerhetsstyrkorna tårgas och skarp ammunition i sina ansträngningar att skingra demonstranterna.

Ännu så länge har bara försiktiga fördömanden från EU kommit med krav på att de tunisiska myndigheterna ska släppa de bloggare, journalister och jurister som greps i samband med demonstrationerna samt en uppmaning till de tunisiska myndigheterna att de ska avhålla sig från våldsanvändning.

Avser utrikesministern att agera för att försöka påverka de tunisiska myndigheterna att upphöra med våldsanvändningen mot fredliga demonstranter, och i sådant fall, hur?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:216 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 20 januari

Svar på frågorna

2010/11:216 Tunisien

2010/11:227 Tunisien

Utrikesminister Carl Bildt

Bodil Ceballos och Jonas Sjöstedt har frågat mig hur jag avser att agera för att försöka påverka utvecklingen i Tunisien.

Regeringen följer noga situationen i landet. Jasminrevolutionen och det tunisiska folkets beslutsamhet att bryta med en långvarig diktatur har imponerat. Utvecklingen har tydligt visat på utmaningar som finns också i andra delar av regionen och som är av strategisk betydelse för Europa.

Sverige fördömer det stora antalet döda och skadade civila demonstranter och ställer sig bakom den höga representanten Ashtons och kommissionären Füles krav på Tunisien om en utredning. Tunisien måste garantera de grundläggande mänskliga rättigheterna, inklusive mötes- och yttrandefrihet. Politiska och ekonomiska reformer måste genomföras och demokratiska president- och parlamentsval hållas.

EU är genom associeringsavtalet med Tunisien redo att bistå landet. Regeringen verkar för att åtaganden om de mänskliga rättigheterna får genomslag i relationen mellan EU och Tunisien och att EU stärker sitt stöd för Tunisiens politiska och ekonomiska utveckling. Det är angeläget att EU snabbt spelar en aktiv roll till stöd för en demokratisk och fredlig utveckling i Tunisien. Ett fördjupat partnerskap mellan Tunisien och EU måste bygga på en reell demokratisk utveckling i landet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.