Till innehåll på sidan

Tullverkets befogenheter att beslagta insmugglade hundar och andra djur

Skriftlig fråga 2020/21:2323 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-24
Överlämnad
2021-03-25
Anmäld
2021-03-26
Svarsdatum
2021-03-31
Sista svarsdatum
2021-03-31
Besvarad
2021-03-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Marknaden för hundfabriker och hundsmugglingen har växt lavinartat då fler människor under pandemiåret vill skaffa valp. När tillgång på hundvalpar inte funnits bland svenska hunduppfödare har den illegala hundmarknaden växt. Hundvalpar föds upp i utländska fabriker där tikarna tvingas para sig för konstant valpning och ofta i burar. Valparna skiljs från sina mammor alldeles för tidigt, vilket påverkar deras psyke negativt. Dessa valpar säljs avsevärt mycket billigare med falska papper och identiteter. Sjukdomar och parasiter förekommer, och rabies är inte ovanligt.

Tullverket får inte tag på distriktsveterinärer som kan hjälpa dessa smuggelvalpar. Problemet växer än mer när Tullverket tvingas släppa smugglarna med deras valpar på grund av att man inte får tag på veterinärer. Hundsmugglarna finner andra vägar in i Sverige och kan genomföra sina försäljningar.

De negativa konsekvenserna av att Tullverket inte kan beslagta djur som smugglats in till Sverige, utan en veterinärs besiktning och beslut, är katastrofala. Inte minst ur ett djurskyddsperspektiv då dessa djur ofta är i dåligt skick för att de utsatts för djurplågeri. Det medför också att den organiserade brottsligheten, som oftast ligger bakom, kan fortsätta med sin kriminella verksamhet. Det är inte helt ovanligt att man kan koppla hundsmugglingen till annan kriminalitet, exempelvis narkotikasmuggling.

Med hänvisning till detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta så att Tullverket i större utsträckning kan beslagta insmugglade djur?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2323 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Fi2021/01430 Finansdepartementet Finansministern . Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2323 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Tullverkets befogenheter att beslagta insmugglade hundar och andra djur

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta så att Tullverket i större utsträckning kan beslagta insmugglade djur.

Under pandemin har insmugglingen av hundar ökat och fram till den 28 februari har Tullverket stoppat 91 hundar vid landets gränser, jämfört med samma period ifjol då 28 hundar stoppades. Tullverket har skärpt kontrollerna och har också intensifierat samarbetet med andra myndigheter, som Jordbruksverket och Polismyndigheten.

Om Tullverket misstänker att de identitetshandlingar som medförs inte är korrekta eller saknas, uppgifter om ID-märkning eller rabiesvaccinering inte finns, eller om djurets allmäntillstånd inte verkar bra kontaktas Jordbruksverket och enligt Tullverket kommer veterinären i de allra flesta fall inom en rimlig tid. Om Tullverket fattar misstanke om smuggling kan förundersökning inledas enligt 19 § lagen om straff för smuggling avseende smugglingsbrott. Tullverket kan då också fatta beslut om att djuren ska tas i beslag i enlighet med 22 § samma lag.

Avslutningsvis vill jag säga att illegal införsel av djur är oacceptabelt och medför såväl risk för smittspridning som risker för lidande hos djuren. Jordbruksverket, Tullverket och Statens veterinärmedicinska anstalt arbetar tillsammans och kontinuerligt för att sprida information och kunskap om risker och metoder som de oseriösa aktörerna använder sig av och om vad man ska tänka på i samband med att man köper en hund. Det är min uppfattning att samarbetet fungerar väl.

Stockholm den 31 mars 2021

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.