Till innehåll på sidan

Tulltjänstemäns möjlighet att utföra sitt arbete

Skriftlig fråga 2016/17:702 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-19
Överlämnad
2017-01-23
Anmäld
2017-01-24
Svarsdatum
2017-02-01
Sista svarsdatum
2017-02-01
Besvarad
2017-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Smugglingen av illegala skjutvapen till Sverige är ett stort problem, och varken polisen eller tullen har i dag möjlighet att helt stoppa införseln. Tullverket har enligt lokaltidningen i Ystad som informell regel att inte stoppa bilar som har fler passagerare än det finns tillgängliga tulltjänstemän, eftersom det kan uppstå farliga situationer samt att tjänstemännen inte är beväpnade. Detta har dock dementerats. Enligt tullens eget incidentrapporteringssystem, där tulltjänstemännen redovisar incidenter av olika slag, finns inga rapporterade incidenter där Tullverket avstått från att ingripa det senaste året.

Enligt en tidigare överåklagare som uttalat sig i Expressen stämmer dock uppgifterna om att tullen undviker att undersöka fordon om det är för få tjänstemän på plats. Tulltjänstemän är i normalfallet inte beväpnade under ett arbetspass, vilket innebär att polis måste tillkallas för att assistera vid potentiellt farliga situationer. Polisens arbetsbelastning är dock stor, vilket innebär att möjligenheten att bistå tullen inte alltid finns.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att tillse att tullen kan kontrollera fordon oavsett antalet tillgängliga tulltjänstemän?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:702 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2017/00252/S3

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:702 av Sten Bergheden (M) Tulltjänstemäns möjlighet att utföra sitt arbete

Sten Bergheden har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att tillse att tullen kan kontrollera fordon oavsett antalet tillgängliga tulltjänstemän.

Precis som Sten Bergheden beskriver så dementerar Tullverket medieuppgifter om att myndighetens tjänstemän inte kan kontrollera fordon som har fler passagerare än tjänstemän. Tvärtom kontrollerar Tullverket t.ex. bussar, färjor och tåg med fler passagerare än tulltjänstemän.

Tullverket gör löpande riskbedömningar i samband med att de utför arbetsuppgifter där det finns risk för hot och våld. I de fall det bedöms föreligga förhöjd risk kan myndigheten t.ex. utöka antalet tulltjänstemän som deltar eller begära bistånd från Polismyndigheten. Tullverket har även rätt att meddela föreskrifter om tulltjänstemäns beväpning och annan personlig utrustning.

Enligt vad jag har erfarit från Tullverket har ett fåtal incidenter rapporterats det senaste året där myndigheten har valt att avstå från att utföra en arbetsuppgift p.g.a. att myndigheten saknat tillräckligt med resurser, självskydd eller stöd. Jag har samtidigt erfarit att samverkan med Polismyndigheten fungerar bra.

Frågan om myndigheternas förutsättningar att kunna bedriva sina arbetsuppgifter på ett säkert sätt är mycket viktig. Jag tycker att Tullverket har nödvändiga befogenheter och en bra, systematisk ordning för hur man arbetar med frågorna. Jag följer utvecklingen noga men avser inte att vidta några åtgärder i nuläget.

Stockholm den 1 februari 2017

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.