tuberkulos

Skriftlig fråga 2000/01:1069 av Viklund, Margareta (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-04-18
Anmäld
2001-04-24
Besvarad
2001-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 april

Fråga 2000/01:1069

av Margareta Viklund (kd) till socialminister Lars Engqvist om tuberkulos

Vi förfasar oss med all rätt över mul- och klövsjukan, galna ko-sjukan och andra sjukdomar som kan drabba både människor och djur. Ett problem som vi i stor utsträckning varit så gott som befriade ifrån under en lång följd av år är sjukdomen tuberkulos, som nu börjar uppträda på nytt i bl.a. England.

Tidigare vaccinerades i Sverige de nyfödda barnen på BB mot tuberkulos. I dag utförs inte sådana vaccinationer, då man bedömt att tuberkulossituationen är under kontroll. Under en lång följd av år har ingen överhängande fara hotat vårt land beträffande den sjukdomen.

I England har nyligen rapporterats 24 nya fall av tuberkulos, tbc. Enligt läkarna handlar det om en mycket elakartad form av tbc, samtidigt som det börjar bli ont om vaccin. Tusentals barn ska testas i vad som uppges vara det värsta utbrottet av den smittsamma sjukdomen sedan år 1963.

Min fråga till statsrådet är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förebygga en tuberkulosepidemi i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1069 besvarad av

den 25 april

Svar på fråga 2000/01:1069 om tuberkulos

Socialminister Lars Engqvist

Margareta Viklund har frågat mig vilka åtgärder som jag avser att vidta för att förebygga en tuberkulosepidemi i Sverige.

Under en följd av år har vi i Sverige varit befriade från många av de allvarligare smittsamma sjukdomarna, t.ex. polio och difteri, medan förekomsten av andra sjukdomar såsom tuberkulos ligger på en lägre nivå än vad som tidigare varit fallet. I Sverige har vi sedan decennier sett en minskning av antalet tuberkulosfall, och de senaste åren har det anmälts omkring 500 nya fall per år.

Globalt är tuberkulos en sjukdom som drabbar barn och yngre vuxna. Bilden var likartad i Sverige till långt in på förra seklet men har sedan dess förändrats. Det är nu mycket ovanligt att personer födda i Sverige under 50 års ålder drabbas av tuberkulos och de fall man nu ser är nästan alla över 60 år.

Den positiva utvecklingen i Sverige avseende många av de allvarliga smittsamma sjukdomarna medför ingalunda att vi kan slå oss till ro och upphöra med att följa utvecklingen vad gäller dessa sjukdomar. Tuberkulos har under senare år fått en förnyad aktualitet genom kopplingen till hiv/aidssjukdomen som ökar mottagligheten och därmed bidrar till ökad spridningsrisk, klart ökad förekomst i många länder i vårt närområde samt uppkomsten av bakteriestammar som är resistenta mot tuberkulosläkemedel.

Tuberkulos anmäls liksom övriga samhällsfarliga sjukdomar till Smittskyddsinstitutet och smittskyddsläkarna i respektive landsting enligt smittskyddslagen. Denna epidemiologiska uppföljning medför att vi har en god bild av de tuberkulosfall som dyker upp i Sverige samt att vi snabbt kan vidta åtgärder om elakartade former av sjukdomen skulle upptäckas i Sverige. Enligt smittskyddslagen åligger det även den behandlande läkaren att bedriva smittspårning vilket gör att smittvägarna snabbt kan identifieras, behandling tidigt kan sättas in och vidare smittspridning förhindras. Vid Smittskyddsinstitutet sker dessutom s.k. typning av samtliga de tuberkulosfall som dyker upp i Sverige vilket ger goda möjligheter att i detalj följa sjukdomens spridningsförlopp.

Inom ramen för det nätverk för övervakning och kontroll av smittsamma sjukdomar som inrättats inom EU sker regelbundet utbyte av information om de tuberkulosfall som upptäcks inom EU. Tuberkulos är även en prioriterad fråga i det samarbete som sker inom Östersjöregionen beträffande smittsamma sjukdomar. Vid mötet i Östersjöstaternas råd i Kolding i april 2000 enades statsministrarna bl.a. om att inrätta en särskild aktionsgrupp för smittsamma sjukdomar i Östersjöregionen.

Sammanfattningsvis sker det i dag en omfattande uppföljning av de tuberkulosfall som dyker upp i Sverige samtidigt som det finns goda förutsättningar att ingripa mot de fall som konstateras. Sammantaget ger detta goda förutsättningar att förebygga att en tuberkulosepidemi ska uppkomma i Sverige. Jag ser därför i nuläget inget behov av ytterligare åtgärder.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.