Trygghetssystem för småföretagare

Skriftlig fråga 2009/10:727 av Örnfjäder, Krister (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-04-15
Anmäld
2010-04-16
Svar anmält
2010-04-21
Besvarad
2010-04-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 april

Fråga

2009/10:727 Trygghetssystem för småföretagare

av Krister Örnfjäder (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Dagens trygghetsförsäkringar ger inte den trygghet som företagare borde kunna förvänta sig. Många småföretagare har svårt att ta ut föräldraledighet, vård av barn eller sjuklön. Övergången från anställning till företagande behöver underlättas. Skillnaden mellan att vara anställd och att vara företagare är stor vilket bidrar till att många anställda inte vågar ta steget att bli småföretagare. Trygghetssystemen är inte anpassade efter småföretagarnas förutsättningar.

Vilka åtgärder avser näringsministern att vidta för att trygghetssystemen anpassas till småföretagarnas villkor?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:727 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 21 april

Svar på fråga

2009/10:727 Trygghetssystem för småföretagare

Näringsminister Maud Olofsson

Krister Örnfjäder har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att trygghetssystemen ska anpassas till småföretagarnas villkor.

Ett av Alliansens vallöften var att förbättra tryggheten för företagare. Regeringen har därför till skillnad från tidigare, socialdemokratiska regeringar, arbetat aktivt med dessa frågor. Den förra regeringen tog tyvärr inte frågan om social trygghet för företagare på allvar, trots att riksdagen krävt detta. Regeringen inledde därför arbetet med en rivstart och avskaffade omedelbart kravet på företagen att stå för medfinansiering av sjukpenningskostnaderna, som den tidigare socialdemokratiska regeringen införde. Vidare utvidgade regeringen uppdraget som utredningen om trygghetssystemen för företagare hade fått.

Jag antar att Krister Örnfjäder har noterat att regeringen överlämnade propositionen 2009/10:120 Trygghetssystemen för företagare till riksdagen den 1 april. I propositionen lämnas förslag till förändringar för företagare i de sociala trygghetssystemen, det vill säga arbetslöshets‑, sjuk- och föräldraförsäkringen. Syftet är att skapa större tydlighet och förutsägbarhet i regelverken, ökad likabehandling av företagare och anställda samt ökad valfrihet i sjukförsäkringen för företagare. Förslagen rörande arbetslöshetsförsäkringen föreslås träda i kraft den 5 juli 2010. Övriga förslag föreslås träda i kraft den 1 juli 2010.

Propositionen innehåller förslag som kommer att underlätta övergången från anställning till företagande. Inom sjuk- och föräldraförsäkringen föreslås egenföretagare omfattas av ett generellt uppbyggnadsskede på 24 månader som innebär rätt till sjukpenninggrundande inkomst (SGI) motsvarande minst vad en anställd skulle få för ett liknande arbete. Inom arbetslöshetsförsäkringen föreslås företagare, som lägger ned verksamheten inom 24 månader efter start, kunna få sin ersättning baserad på inkomster av tidigare anställning.

Propositionen innehåller också förslag som kommer att stärka tryggheten och öka valfriheten för etablerade företagare. Inom sjukförsäkringen föreslås bland annat att den grundläggande karenstiden för egenföretagare ska bli 7 dagar och att egenföretagare ska ges möjlighet att välja längre karenstid, 14, 30, 60 eller 90 dagar. Vid beräkning av SGI föreslås att begränsningsregeln, i form av den så kallade jämförelseinkomsten, för egenföretagare tas bort. Inom föräldraförsäkringen föreslår regeringen att egenföretagare får regler som mer liknar dem som gäller för anställda vid uttag av tillfällig föräldrapenning. Inom arbetslöshetsförsäkringen föreslås bland annat att dagsförtjänsten för företagare baseras på den inkomst från verksamheten som framgår av den senaste taxeringen. Om det är mer förmånligt för företagaren, föreslås dagsförtjänsten kunna grundas på den genomsnittliga inkomsten från verksamheten under de två år som föregår inkomståret i den senaste taxeringen.

Propositionen innehåller också ett förslag som kommer att göra det mindre riskfyllt för företag att anställa genom att ett generellt högkostnadsskydd avseende sjuklönekostnader för arbetsgivare införs.

Förslagen i propositionen ska ses som en del av det omfattande reformarbete som regeringen genomför för att stärka incitamenten att starta, driva och utveckla företag. Detta för att göra det självklart, enkelt och mer lönsamt att vara företagare.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.