Trovärdigheten i biståndsarbetet

Skriftlig fråga 2017/18:812 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-19
Överlämnad
2018-02-19
Anmäld
2018-02-27
Svarsdatum
2018-02-28
Sista svarsdatum
2018-02-28
Besvarad
2018-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Nyligen uppdagades det att den högsta ledningen vid hjälporganisationen Oxfam känt till att en medarbetare kan ha köpt sex under sitt arbete i olika länder. Medarbetaren ska ha avskedats från Oxfam år 2011.

Också svenska Sida ska ha känt till dessa anklagelser innan mannen blev avskedad. Enligt medierna ska en handläggare inom Sida år 2008 ha slagit larm om denne person inom Oxfam. Handläggaren ska ha känt igen mannen då denne anklagats för att ha arrangerat sexpartyn med lokala kvinnor i Liberia år 2004.

Trots denna vetskap gav Sida år 2008, enligt medierna, mer än 6 miljoner kronor till ett projekt i Oxfams regi. Projektledaren skulle vara den anklagade mannen.

Biståndsarbetet är viktigt och innebär i många fall avgörande skillnad för människor i extremt utsatta situationer. Just därför är det otroligt viktigt med nolltolerans mot alla former av oegentligheter. Utöver det uppenbart allvarliga i varje enskilt fall riskerar även legitimiteten för biståndsarbetet i stort att skadas.

Därför är det viktigt att biståndsministern nu klargör vilka åtgärder hon och regeringen har vidtagit med anledning av det som rapporterats, dels för att klargöra vad som har hänt i det aktuella fallet, dels för att försöka säkerställa att det inte finns fler liknande fall samt för att förebygga och förhindra att något liknande händer igen. Det är viktigt att säkra biståndets kvalitet, effektivitet och förtroende.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

På vilket sätt har ministern och regeringen agerat med anledning av det som har rapporterats, dels avseende det som har hänt, dels för att förhindra att något liknande händer igen?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:812 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till

r

iksdagen


Svar på fråga 2017/18:812 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M) Trovärdigheten i biståndsarbetet

Jonas Jacobsson Gjörtler har frågat mig på vilket sätt jag och regeringen agerat med anledning av det som har rapporterats [om Oxfam], dels det som har hänt, dels för att förhindra att något liknande händer.

Vår feministiska regering är tydlig: Vi har nolltolerans mot sexuella trakasserier och utnyttjanden. Det är fullständigt oacceptabelt och måste alltid bemötas med största allvar. Det är ytterst viktigt att nolltoleransen inte stannar vid ord. Regeringen vill se både handling och ett förändrat synsätt.

Det som har rapporterats från Oxfam och inom FN-organisationer om sexuella trakasserier och utnyttjande är avskyvärt. Det får inte finnas tvivel om att skyldiga hålls ansvariga och att drabbade får stöd och skydd. Detsamma gäller givetvis i vår egen verksamhet.

Jag har nära dialog med Sida om detta. Sida har redogjort för interna rutiner och riktlinjer för att förebygga och motverka sexuella trakasserier, utnyttjanden och oegentligheter. Sida har meddelat att myndigheten stoppar stöd till Oxfam tillsvidare. Regeringen kommer att följa frågan noga.

När det gäller biståndsmedel som hanteras av Sida eller andra biståndsmyndigheter är det dess ledningar som ansvarar för att verksamheten bedrivs enligt gällande rätt. Fristående myndigheter beslutar själva om arbetsordning och närmare föreskrifter som förebygger, tydliggör ansvarsfördelning och reglerar rutiner mot sexuellt våld liksom mot kränkande särbehandling.

Jag har även tagit upp frågan om sexuella trakasserier på EU:s biståndsministermöte i förra veckan och bland annat framfört Sveriges hållning att frågor om sexuella trakasserier och utnyttjanden ska finnas med vid utformningen av EU:s långtidsbudget vad gäller biståndsinstrumenten.

Likaså har jag personligen diskuterat frågan med FN:s biträdande generalsekreterare Amina Mohammed liksom med EU-kommissionären för bistånd, Neven Mimica, samt med chefer för FN-organisationer bl.a. WHO och WFP under de senaste veckorna.

Sverige driver frågan på bred front. I förra veckan skickade jag och utrikesminister Wallström brev till FN:s generalsekreterare samt cheferna för FN:s större fonder och program för att tydliggöra Sveriges inställning. Vi kräver att FN agerar skyndsamt.

System för ansvarsutkrävande och en tydlig ansvarskultur måste finnas inom såväl EU- som FN-systemet. Vi vill också se starkt ledarskap för attitydförändringar och stärkt skydd och stöd till utsatta. Individers eller drabbade gruppers möjligheter att säkert larma vid oegentligheter måste säkerställas. Sexuella trakasserier måste kunna identifieras och motverkas.

FN:s generalsekreterare Guterres har klargjort att nolltolerans gäller inom FN och tagit nya initiativ för att arbeta med dessa frågor. Det arbetet stödjer Sverige, och vi samarbetar med likasinnade länder för att bidra till genomförandet av generalsekreterarens initiativ.

Stockholm den 28 februari 2018


Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.