Trossamfund och jämställdhet

Skriftlig fråga 2021/22:1594 av Michael Rubbestad (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-05-13
Överlämnad
2022-05-16
Anmäld
2022-05-17
Svarsdatum
2022-05-25
Sista svarsdatum
2022-05-25
Besvarad
2022-05-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S)

 

Dina fruar är en njutning för dig, så gå till din njutning när och hur du vill. (Koranen 2:223)

Efter inkomna tips om att shiamuslimska imamer i Sverige viger kvinnor som köps för pengar inleder SVT-programmet Uppdrag granskning ett djuplodande reportage om företeelsen som benämns njutningsäktenskap – ett tidsbestämt äktenskap mot betalning som kan pågå i någon månad, någon vecka eller bara en timme. Med andra ord ett sätt att göra prostitution tillåtet, eftersom utomäktenskapligt sex är förbjudet inom shiaislam.

Prostitution i religionens namn.

Ekonomiskt och/eller socialt utsatta kvinnor blir utnyttjade i dubbel bemärkelse. Dels av den man som köper rätten att när han så själv önskar ska få njuta av hennes kropp i enlighet med koranversen ovan, dels av de imamer som utför själva vigseln, mot betalning, och därmed legitimerar njutningsäktenskapet.

Kvinnor som befinner sig långt ifrån samhället och som inte känner till sina egna rättigheter eller svensk lag leds in i äktenskapet i tron om att det är för deras eget bästa och att det ger dem fördelar hos Gud.

Som en del av ett njutningsäktenskap ingår en betalning, vilket döljs bakom begreppet brudgåva. I SVT:s program Uppdrag granskning refereras till 1 500 till 3 000 svenska kronor för ett äktenskap som pågår i någon timme och upp till 20 000 för ett äktenskap som pågår två månader. I och med att kvinnan ingår detta äktenskap förväntas hon sedan följa de påbud som framgår i Koranen för att inte riskera sin ställning hos Gud i livet efter detta. Enligt Koranen är de enda tillfällen en kvinna har rätt att neka sex när hon menstruerar eller direkt efter en förlossning.

15 av de 26 shiamuslimska församlingar som SVT kontaktar inte bara accepterar njutningsäktenskap, de erbjuder sig även att vara behjälpliga i processen och förmedla kontakter mellan man och kvinna. Detta trots att kvinnan som kontaktar dem är tydlig med att hon egentligen inte vill, men inte ser någon annan utväg.

Uppdrag granskning visar att det under 2021 betalades ut hela 14 miljoner i bidrag till dessa församlingar, varav 10 miljoner från Myndigheten för statliga bidrag till trossamfund. I myndighetens reglemente står angett att trossamfund ska bidra till att upprätthålla de grundläggande värderingar som samhället vilar på.

SVT:s Uppdrag granskning visar med all tydlighet att så inte är fallet. Svenska grundläggande värderingar såsom jämställdhet lyser med sin frånvaro, och man använder sig medvetet av religionen som en täckmantel för att legitimera prostitution och människohandel.

I och med den bristande kontroll som uppenbarligen skett i samband med dessa utbetalningar av ekonomiska bidrag har den socialdemokratiskt styrda myndigheten inte bara tillåtit verksamheten fortgå, man har indirekt gett den ekonomiska förutsättningar för att frodas och utvecklas.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark:

 

Varför har regeringen bidragit till att ekonomiskt stötta trossamfund som får anses aktivt motverka svenska grundläggande värderingar såsom jämställdhet eller en kvinnas rätt till sin egen kropp, och vad avser ministern, inom sitt ansvarsområde, att göra för att säkerställa att detta inte kommer att upprepas?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1594 besvarad av Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

Ku2022/00980 Kulturdepartementet Kulturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1594 av Michael Rubbestad (SD)
Trossamfund och jämställdhet

Michael Rubbestad har frågat arbetsmarknads- och jämställdhetsministern varför regeringen har bidragit till att ekonomiskt stötta trossamfund som får anses aktivt motverka svenska grundläggande värderingar såsom jämställdhet eller en kvinnas rätt till sin egen kropp, och vad avser ministern, inom sitt ansvarsområde, att göra för att säkerställa att detta inte kommer att upprepas. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Inledningsvis vill jag understryka att det är helt oacceptabelt att, som frågeställaren i sin fråga lyfter, använda religionen som en täckmantel för att legitimera prostitution och människohandel. Köp av sexuella tjänster är förbjudet i Sverige. Det är glasklart. Svensk rätt gäller och i de fall där det finns misstanke om att prostitution eller människohandel förekommer blir det en fråga för polis och åklagare att utreda. Religionsfriheten medför inte en rätt att utsätta andra personer för våld eller tvång. Inte en skattekrona ska gå till trossamfund som utövar våld eller tvång eller som främjar, försvarar eller uppmanar till det.

Regeringen vill stödja trossamfunden för att alla människor ska kunna ges samma grundläggande möjligheter att utöva sin religion i Sverige. Ett livskraftigt civilsamhälle och en variation av trossamfund är centralt i en levande demokrati och ska stöttas av staten. Genom att ta emot stöd blir dessutom trossamfunden en del av ett offentligt sammanhang där samtal om bl.a. demokrati, alla människors lika värde och jämställdhet kan föras, och det skapas förväntningar på trossamfunden att organisera sig enligt grundläggande demokratiska principer. Självklart är det dock så att skattemedel aldrig ska gå till ett trossamfund som inte ställer upp på samhällets grundläggande värderingar.

För att säkerställa detta har regeringen nyligen i en lagrådsremiss presenterat förslag på ett nytt och skarpare demokrativillkor för statens stöd till trossamfunden. Det föreslagna villkoret gör det tydligt vilka ageranden som leder till vägrat stöd. Samfund som t.ex. utövar eller uppmanar till våld, tvång eller hot mot någon, diskriminering av individer eller grupper eller på annat sätt bryter mot principen om alla människors lika värde ska inte kunna få statligt stöd. Om demokrativillkoret inte uppfylls ska beslut som ger ett trossamfund rätt till stöd upphävas.

Stockholm den 25 maj 2022

Jeanette Gustafsdotter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.