trikloretylen

Skriftlig fråga 1999/2000:39 av Sjöstrand, Sven-Erik (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-10-04
Anmäld
1999-10-12
Besvarad
1999-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 oktober

Fråga 1999/2000:39

av Sven-Erik Sjöstrand (v) till statsrådet Mona Sahlin om trikloretylen

Trikloretylen, "tri", är ett lättflyktigt lösningsmedel som kan ge nervskador. Det misstänks vara cancerframkallande. I likhet med några andra klorerade lösningsmedel förbjöds "tri" i konsumentprodukter fr.o.m. 1993 och inom industrin fr.o.m. 1996.

I EG-domstolen avgörs nu om Sverige ska få ha kvar sitt förbud. Domstolens handlingar är inte offentliga. Enligt uppgift tänker den svenska regeringen inte heller offentliggöra handlingarna. Fackförbundstidningen Dagens Arbete har trots svårigheter fått fram EU-kommissionens argument. Den visar att EU-kommissionen gör en annan bedömning av trikloretylenets påverkan på människor och miljö än Sverige tidigare gjort. Däremot har kommissionens egna experter en tredje uppfattning. De vill att EU skärper sina regler och de vill klassa "tri" som "cancerframkallande". Anledningen är nya forskningsresultat. Men besluten dröjer. Att besluten fastnar i EU-maskineriet påverkar processen i EG-domstolen. Insynen i alla EU:s frågor måste öka. En offentlig debatt ger dessutom mer kunskap.

Med hänvisning till det anförda vill jag fråga statsrådet:

Ämnar regeringen ta initiativ så att hanteringen kring trikloretylenfrågan offentliggörs?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:39 besvarad av

den 13 oktober

Svar på fråga 1999/2000:39 om trikloretylen

Miljöminister Kjell Larsson

Sven-Erik Sjöstrand har frågat statsrådet Mona Sahlin om regeringen ämnar ta initiativ så att hanteringen kring trikloretylenfrågan offentliggörs. Frågan har överlämnats till mig.

Under den regeringskonferens som föregick Amsterdamfördraget drev Sverige aktivt frågan om en fördragsreglering av rätten att ta del av handlingar i EU:s institutioner. Genom Amsterdamfördraget infördes en ny bestämmelse om öppenhet i EG-fördraget (artikel 255). Enligt den nya bestämmelsen skall allmänheten ha rätt till tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar enligt allmänna principer som rådet tillsammans med parlamentet och på förslag från kommissionen skall fastställa före den 1 maj 2001. Kommissionens förslag till den nya rättsakten väntas under hösten.

Inom Europeiska kommissionen pågår också ett arbete för att bedöma hur trikloretylen skall klassificeras i fråga om cancerfarlighet. Dessutom prövas de svenska reglerna om trikloretylen i EG-domstolen på begäran av en svensk domstol. Regeringen har i dessa sammanhang fört fram alla relevanta fakta om trikloretylen och dess farlighet. De handlingar som regeringen har upprättat är offentliga här.

Jag kan försäkra att regeringen inte har någon annan uppfattning än Sven-Erik Sjöstrand, nämligen att insynen i alla EU:s frågor måste öka. Regeringen arbetar därför aktivt för att de nya bestämmelserna om handlingsoffentlighet skall leda till en ökad insyn och öppenhet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.