Till innehåll på sidan

Tre svenska fängslade medborgare i Eritrea, Iran och Kina

Skriftlig fråga 2019/20:1134 av Amineh Kakabaveh (-)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-04-01
Överlämnad
2020-04-02
Anmäld
2020-04-03
Svarsdatum
2020-04-08
Sista svarsdatum
2020-04-08
Besvarad
2020-04-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Tre svenska medborgare är politiska fångar i utländska fängelser: journalisten Dawit Isaak i Eritrea, läkaren i katastrofmedicin Ahmadreza Djalali i Iran och förläggaren Gui Minhai i Kina. Det är uppenbart att deras fängslande strider mot deras mänskliga rättigheter. Varken Amhadreza Djalali eller Gui Minhai har fått någon rättvis rättegång värd namnet, och Dawit Isaak har aldrig ens åtalats för något brott.

I dag har vi en covid-19-pandemi över världen. Pandemin i Iran är mycket omfattande, och därför har regimen frigivit ca 100 000 fångar tillfälligt och benådat en del fångar som suttit länge i fängelse. Dock har inte politiska fångar som Ahmadreza med flera, som sitter i det ökända Evinfängelset, frigivits. Det finns en stor risk att coronaviruset också får omfattande spridning i såväl samhället som fängelserna i såväl Iran som Eritrea (se Press Statement on human rights based effective response to the novel COVID-19 virus in Africa).

https://www.achpr.org/pressrelease/detail?id=483 

Länder som Iran och Eritrea har betydligt sämre möjligheter än Sverige att ta hand om sina covid-19-sjuka. Därför borde Sverige känna ett särskilt ansvar för dessa fall av fängslade svenskar.

För det första bör dessa fängslade medborgare få besök av vårt lands ambassadörer i respektive land och bli undersökta av svenska läkare. Det är inte osannolikt att deras hälsa under pågående pandemi kan hotas. För det andra bör Sverige kräva att de friges så att kan tas hem för vård, antingen för att de redan drabbats eller för att de löper större risk att drabbas av den pågående pandemin.

För Dawit Isaak gäller att gripandet och fängslandet av honom strider mot Eritrea egen rättegångsbalk (Criminal Procedures Act) 1, 19 och 59 §, enligt vilken ett gripande måste prövas av domstol inom 48 timmar. En person kan enligt eritreansk lag hållas häktad i högst 28 dagar. Det är även enligt eritreansk lag förbjudet att hålla en fånge utan möjlighet till kontakt med omvärlden. Inget av det som föranstaltas i eritreansk lag har följts av de eritreanska myndigheterna. Dawit Isaak har inte få veta vad han anklagas för. Han har utan dom och rannsakan varit fängslad i 18 år.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern att kräva att få dessa svenska medborgare, som i strid med FN:s deklaration om mänskliga rättigheter sitter fängslade i Iran, Eritrea och Kina, frigivna, och vilka åtgärder vill ministern vidta för att skydda dem från covid-19 och se till att de får vård om det skulle behövas?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1134 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till

R

iksdagen


Svar på fråga 2019/20:1134 av Amineh Kakabaveh (-) Tre fängslade svenska medborgare i Eritrea, Iran och Kina

Amineh Kakabaveh har frågat mig om jag kommer kräva att få tre svenska medborgare, som sitter fängslade i Iran, Eritrea och Kina, frigivna, och vilka åtgärder jag vill vidta för att skydda dem från covid-19 och se till att de får vård om det skulle behövas.

Amineh Kakabaveh tar i sin fråga upp tre mycket allvarliga konsulära fall. Ett intensivt arbete sker för Dawit Isaak, Ahmadreza Djalali och Gui Minhai, såväl här i Stockholm som vid våra utlandsmyndigheter i Eritrea, Iran och Kina. Jag har personligen och vid upprepade tillfällen tagit upp fallen med företrädare för respektive land på hög nivå.

Jag vill vara tydlig med att utrikesförvaltningens konsulära uppdrag för svenskar utomlands, däribland de som är frihetsberövade, kvarstår trots det mycket svåra läge som utbrottet av covid-19 orsakat. Med det sagt så påverkar naturligtvis spridningen av coronaviruset just nu såväl vår verksamhet som de länder som Amineh Kakabaveh nämner i sin fråga.

Givet rådande svårigheter och utmaningar så står utrikesförvaltningen också fortsättningsvis i kontinuerlig kontakt med företrädare för Eritrea, Iran och Kina. I dessa kontakter framhåller vi även vikten av att våra medborgare ska ges den vård de kan vara i behov av.

Amineh Kakabaveh har även tagit upp frågan om konsulära besök hos Dawit Isaak, Ahmadreza Djalali och Gui Minhai. I enlighet med de rättigheter som följer av Wienkonventionen om konsulära förbindelser begär vi kontinuerligt – också på hög nivå – att sådana besök ska kunna genomföras. Jag tvingas dock konstatera att Eritrea, Iran och Kina hittills valt att inte gå oss till mötes. Detta är förstås något regeringen och jag ser mycket allvarligt på.

Vi är mycket tydliga i våra krav gentemot Eritrea, Iran och Kina och kommer aldrig ge upp våra konsulära ansträngningar för Dawit Isaak, Ahmadreza Djalali och Gui Minhai.

Stockholm den 8 april 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.