Traumavården

Skriftlig fråga 2015/16:463 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-12-08
Överlämnad
2015-12-08
Anmäld
2015-12-09
Svarsdatum
2015-12-16
Sista svarsdatum
2015-12-16
Besvarad
2015-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

 

Nu kommer rapport på rapport. Vården är hårt ansträngd. Bland annat är det hårt tryck på traumavården inom hälso- och sjukvården. Detta gäller även de specialistcentrum med fokus på flyktingar och migranter, som bland annat har till uppgift att avlasta annan traumavård. Ett exempel är ett av Röda Korsets behandlingscentrum för krigsskadade och torterade i Skövde, Skaraborg, som är ett av Sveriges sex behandlingscentrum. I dag är väntetiden för vård och behandling närmare 18 månader, trots att människor i dag lider av olika psykiska besvär, ångest, depression och andra åkommor till följd av bland annat krigsskador, förtryck och tortyr.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, varnar för risker för
”liv och hälsa, begynnande undanträngningseffekter samt samhällets funktionalitet”. Det betyder i klartext att patienters behov och hälsa riskeras. Därtill beskriver Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, situationen: ”Under den extrema situation som råder går det dock inte att fullfölja lagstiftningen” och har överlämnat en 47-punktslista med krav på förändringar.

Socialstyrelsen beskriver och sammanfattar MSB:s nationella lägesbild i sin skrivelse angående flyktingsituationen i Sverige så här: ”Nio länsstyrelser angivit att det inom det egna länet finns kommuner med allvarliga problem. Även landstingen har i vissa fall angett att de påverkas av det rådande läget […] i det längre perspektivet kan landstingen behöva planera för större behov av viss vård som exempelvis barnmedicin, tandvård samt psykiatrisk hälso- och sjukvård”.

Hälso- och sjukvården i Sverige står inför många utmaningar, de allra största handlar fortfarande om väntetider i vården och den långsiktiga kompetensförsörjningen. De åtgärder regeringen hittills har presenterat kommer inte att lösa dessa utmaningar, tvärtom. Vänsterregeringen har bland annat medvetet tagit bort det redskap – kömiljarden – som systematiskt arbetat med att stimulera och uppmuntra landsting och regioner att korta väntetider och öka tillgänglighet inom vården.

Väntetiderna i vården är alldeles för långa. Ändå har situationen förbättrats kraftigt under perioden 2006–2014. År 2007 fick till exempel en fjärdedel av patienterna vänta mer än 90 dagar på operation inom specialiserad vård, år 2014 var det färre än var sjunde patient, enligt Sveriges Kommuner och Landsting. Kömiljarden gjorde i denna del en viktig skillnad.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

Vilka konkreta åtgärder, som fokuserar på att korta väntetiderna generellt men i synnerhet gällande traumavård och högspecialiserad vård inom cancerbehandling, avser statsrådet att vidta med anledning av det extraordinära läget? 

Svar på skriftlig fråga 2015/16:463 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2015/07929/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:463 av Cecilia Widegren (M) Traumavården

Cecilia Widegren har frågat mig vilka konkreta åtgärder, som fokuserar på att korta väntetiderna generellt men i synnerhet gällande traumavård och högspecialiserad vård inom cancerbehandling, jag avser att vidta med anledning av det extraordinära läget.

Hälso- och sjukvården bedrivs av landstingen och de ska själva inom sitt ansvarsområde svara för hur vården utformas och vilka resurser som ska finnas tillgängliga. Det gäller för all hälso- och sjukvård, dvs. även traumavården.

Idag finns det inte tillräckligt med kunskap om de nyanlända och asylsökande och deras hälsotillstånd. Regeringen beslutade därför den 8 oktober 2015 att avsätta medel till Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för en förstudie för att möta ohälsan hos nyanlända och asylsökande. Inom ramen för förstudien genomförs det en kartläggning för att identifiera vilka behov hos flyktingar som kommer att påverka hälso- och sjukvården. Projektet ska redovisas senast den 31 mars 2015. Den 10 december 2015 fick dessutom Socialstyrelsen i uppdrag att göra en fördjupad analys av hälso- och sjukvårdens inklusive tandvårdens möjligheter och utmaningar när det gäller att tillhandahålla vård till asylsökande och nyanlända. I analysen ingår att belysa möjliga förändringar av hälso- och sjukvårdssystemets förmåga och funktionalitet, på kort och lång sikt, för att möta dessa utmaningar. Uppdraget ska delredovisas senast den 30 april 2016 och slutredovisas senast den 30 september 2016.

I den extra ändringsbudget för 2015 som regeringen överlämnat till riksdagen föreslås att 1,47 miljarder kronor tillförs till landstingen för att hantera den rådande flyktingsituationen och minska trycket på landstingens ekonomi. Detta är utöver de satsningar som vi har föreslagit i budgetpropositionen för 2016 och som syftar till att stärka hälso- och sjukvården, bland annat en extra miljard 2016.

Regeringen ser att det finns behov av att fortsätta förbättra uppföljningen av hälso- och sjukvårdens tillgänglighet. Som en följd av detta har Socialstyrelsen fått i uppdrag att följa upp väntetider enligt principen om patientens väg genom vården. SKL har även fått medel för att utveckla den nationella uppföljningen av tillgängligheten. Syftet med uppföljningen är att ge underlag till landstingen för verksamhetsutveckling och jämförelser och på så sätt möjliggöra utveckling och förbättring av hälso- och sjukvårdens tillgänglighet.

De senaste årens uppföljningar av cancervårdens tillgänglighet har visat på att väntetiderna är långa och att de regionala skillnaderna är stora. Regeringen avser därför avsätta 500 000 000 kronor per år 2015-2018 för att skapa en mer jämlik och tillgänglig cancervård. Målet med satsningen är att förbättra tillgängligheten inom cancervården genom att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna. Regeringen anser att det är viktigt att utforma satsningen så att erfarenheter, slutsatser och resultat så långt möjligt kan komma till nytta även på andra områden inom hälso- och sjukvården.

Regeringen kan konstatera att tillgängligheten till hälso- och sjukvården är en fortsatt utmaning. För att möta denna utmaning bedömer regeringen att bakomliggande orsaker till tillgänglighetsproblemen måste hanteras. Det handlar bland annat om landstingens kompetensförsörjning. Regeringen arbetar med frågan på olika sätt, bl.a. har vi föreslagit att det avsätts 1 miljard kronor per år fr.o.m. 2016 för att bl.a. stödja landstingen inom kompetensförsörjningsområdet, den s.k. professionsmiljarden. Regeringen har även bjudit in berörda parter för att diskutera kompetensförsörjningsfrågor. Därutöver har Socialstyrelsen fått i uppdrag att stödja landstingens planering av kompetensförsörjningen. En bättre och effektivare användning av medarbetarnas kompetens kan bidra till en ökad tillgänglighet och kvalitet. För närvarande byggs vissa hälso- och sjukvårdsutbildningar ut för att kunna möta vårdens behov. I budgetpropositionen för 2016 föreslås denna utbyggnad fortsätta och sjuksköterske-, specialistsjuksköterske- och barnmorskeutbildningarna ska öka med totalt 1550 nybörjarplatser t.o.m. 2017.

Stockholm den 16 december 2015

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.