Till innehåll på sidan

Transportstyrelsens tolkning av regelverket för cabotagetransporter

Skriftlig fråga 2016/17:279 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-03
Överlämnad
2016-11-04
Anmäld
2016-11-08
Svarsdatum
2016-11-16
Sista svarsdatum
2016-11-16
Besvarad
2016-11-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Transportstyrelsen publicerade nyligen en vägledning för cabotagetransporter och kombinerade transporter och hur regelverket ska tolkas. Det nya dokumentet redovisar den tolkning som ska tillämpas i samband med påförande av sanktionsavgifter vid överträdelser. Det har dock inte fallit väl ut. I ett antal fall har Transportstyrelsen, med hänvisning till den nya vägledningen, hävt trafikpolisens preliminära beslut om förskott på sanktionsavgift trots polisens misstanke om att åkeriet utfört olaglig cabotagetrafik. Som skäl för att häva beslutet konstaterar Transportstyrelsen att inrikestransporterna i Sverige bedrivits av varaktig karaktär. Enligt Transportstyrelsen handlar det då inte om överträdelse av cabotageregler, utan i stället om olaga yrkesmässig trafik som ska utredas av åklagare. Utredningen kan ta lång tid och åkaren kan under tiden fortsätta att köra och bryta mot reglerna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Tänker statsrådet ta initiativ till att förändra lagstiftningen på området eller vidta någon annan åtgärd med anledning av det som framförts?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:279 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)



PAGE

1


Dnr N2016/06931/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på frågorna 2016/17:277 och 2016/17:279 av Sten Bergheden (M) Sanktionsavgifter för cabotageöverträdelser och Transportstyrelsens tolkning av regelverket för cabotagetransporter

Sten Bergheden har frågat inrikesministern vilka åtgärder han avser att vidta för att reglerna runt sanktionsavgifterna efterlevs som det var tänkt, det vill säga att den åkare som bryter mot reglerna får en kännbar sanktionsavgift. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan. Vidare har Sten Bergheden frågat mig om jag tänker ta initiativ till att förändra lagstiftningen på området eller vidta någon annan åtgärd med anledning av det Sten Bergheden framför om Transportstyrelsens tolkning av regelverket för cabotagetransporter. Jag väljer att besvara de båda frågorna samlat.

Den 1 januari 2015 trädde nya regler i kraft som innebär att sanktionsavgifter, i stället för böter, tas ut från den som överträder bestämmelserna om cabotage. Regeringen fattade i december 2014 beslut om att sätta nivån på sanktionsavgiften till 40 000 kronor. Ordningen med sanktionsavgifter i stället för böter infördes för att den bedömdes bli mer effektiv, bl.a. till följd av en underlättad verkställighet. Den 12 oktober 2016 upprättade Transportstyrelsen en vägledning som bland annat redovisar myndighetens tolkning gällande påförande av sanktionsavgifter vid överträdelser av reglerna om cabotage.

Det bör framhållas att den svenska regeringen är förhindrad att bestämma hur en förvaltningsmyndighet i ett särskilt fall ska besluta i ett ärende som rör myndighetsutövning mot en enskild eller som rör tillämpning av lag. Regeringen följer dock fortlöpande utvecklingen av om de aktuella reformerna fått avsedd effekt och om så inte är fallet ber jag att få återkomma.

Stockholm den 15 november 2016

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.