Transportstödet

Skriftlig fråga 2006/07:350 av Tjernberg, Gunilla (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-13
Anmäld
2006-12-13
Besvarad
2006-12-20
Svar anmält
2006-12-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 december

Fråga

2006/07:350 Transportstödet

av Gunilla Tjernberg (kd)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

I 30 år har transportstödet varit ett viktigt stöd för företag i norra Sverige. Stödet har kompenserat för dyra transportkostnader och stärkt Norrlandsföretagens konkurrenskraft och skapat arbetstillfällen.

Kostnaderna för företag i norra Sverige att nå de stora marknaderna är avsevärt högre än för företag i övriga landet. Företag i Stockholmsregionen når cirka tre miljoner konsumenter inom en 20-milsradie. Motsvarade siffra för företag i till exempel Sundsvall är endast 0,6 miljoner konsumenter.

I förhandlingar med EU-kommissionen har Sverige från och med den 1 januari 2007 gått med på att sänka transportstödet och ta bort intransportstödet. För de fyra nordligaste länen handlar det om en sänkning på 58 miljoner kronor, varav 35 miljoner för Västerbottens del.

Försämringar i transortstödet kommer att få stora konsekvenser för de företag som verkar i mindre och utsatta kommuner. Det höga råoljepriset har gjort transporter dyra, vilket kan leda till att företag flyttar utomlands eller i värsta fall tvingas i konkurs.

Flera utredningar visar att trasportstödet har positiva effekter för näringslivet och för sysselsättningen. Transportstödet utgör ett väsentligt verktyg inom den regionala utvecklingspolitiken. Ändå råder i dag, drygt tre veckor innan årsskiftet, oklarhet om vad som kommer att gälla för transportstödet 2007.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga ministern:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att Norrlandslänen inte ska få kraftigt försämrade villkor?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:350 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 20 december

Svar på fråga

2006/07:350 Transportstödet

Näringsminister Maud Olofsson

Gunilla Tjernberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Norrlandslänen inte ska få kraftigt försämrade villkor. Frågan är ställd mot bakgrund av att transportbidragets utformning efter 2006 ännu inte klarlagts.

Jag är väl medveten om att transportbidraget minskar företags avståndsnackdelar, och således dess betydelse för de företag i Norrlandslänen som är berättigade till bidraget.

När det gäller möjligheten att fortsättningsvis lämna intransportstöd råder en viss oklarhet. Enligt de nya riktlinjerna för regionalstöd kan inte stöd lämnas för intransport av råvaror och halvfabrikat till de glest befolkade delarna av norra Sverige. Men, kommissionen har yttrat att transportstödet ska kunna finnas kvar som tidigare. Det förs diskussioner med kommissionen för att få klarhet i frågan om intransportstöd. Jag vill dock understryka att statsstödsfrågor inte är förhandlingsbara, utan bestäms ensidigt av kommissionen.

Sverige kommer inom kort att skicka en anmälan till Europeiska kommissionen för godkännande om ett nytt transportbidrag och en ny transportbidragskarta som ska gälla från den 1 januari 2007.

Jag kan bara beklaga att den förra regeringen har varit senfärdig med transportbidragets framtida utformning.

Vid den nya regeringens tillträde med tillhörande kort budgetprocess visade det sig att det saknades 28 miljoner kronor för innevarande år. Det första regeringen fick göra var att tillföra nya resurser till transportstödet. Samtidigt uppdagades också att det för 2007 saknades ännu större resurser, närmare 150 miljoner kronor, om stödet utformas på samma sätt som i dag. I budgetpropositionen som regeringen presenterade aviserade vi att anslagsnivån kan behöva justeras under 2007.

Svaret på Gunilla Tjernbergs fråga är följaktligen att regeringen gör sitt yttersta för att kunna utforma ett transportbidrag som på ett bra sätt kompenserar företagen i norra Sverige för deras kostnadsnackdelar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.