transportstöd

Skriftlig fråga 1998/99:877 av Andersson, Marianne (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-08-27
Besvarad
1999-09-08
Anmäld
1999-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:877 av Marianne Andersson (c) till statsrådet Mona Sahlin om transportstöd

 

den 27 augusti

I den regionalpolitiska propositionen 1997/98:62 som bl.a. handlar om transportstödet anfördes att det är viktigt att stimulera företagens möjligheter att skapa flexibla transportlösningar för att åstadkomma rationella och effektiva transporter. Vidare anförs att stöd bör kunna lämnas till särlösningar för vissa grupper av företag som medför totalt sett lägre transportkostnader och bidrag. Regeringen ansåg att frågan om s.k. CECA-gods (vissa järn- och stålvaror som omfattas av prisreglerna inom ramen för Europeiska kol- och stålgemenskapen) skulle kunna behandlas på detta sätt. Stålgrossisterna har också alltsedan transportstödet infördes haft en dispens som medgav att stålgrossisternas fakturor - trots att stålgrossisterna inte var en självständig fraktförare i yrkestrafikförordningens mening - kunde utföra underlag för ansökan av transportstöd från grossisternas kunder. Sedan årsskiftet har denna dispens upphört. Detta innebär kostnadsfördyringar genom att stålgrossisterna måste bilda särskilda fraktbolag med rätt att bedriva yrkesmässig trafik och dessutom måste de sända två fakturor i stället för en. Allt detta till en uppskattad merkostnad på mer än 5 miljoner kronor. Det har alltså inget med själva transportstödet att göra utan påverkar endast administrationen för företaget på ett negativt sätt. Enligt min uppfattning stämmer detta varken med intentionerna i ovannämnda proposition eller med regeringens påstådda ambition att underlätta för näringslivet.

Jag vill därför fråga statsrådet:

 

Vilka åtgärder är regeringen beredd att vidta för att återställa möjligheten för transportstöd på ett lika obyråkratiskt sätt som tidigare?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:877 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:877 om transportstöd
    Näringsminister Björn Rosengren

den 8 september

 

Marianne Andersson har frågat mig vilka åtgärder regeringen är beredd att vidta för att återställa möjligheten att få transportbidrag på ett lika obyråkratiskt sätt som tidigare.

Transportbidrag skall kompensera för kostnadsnackdelar bl.a. till följd av transportavstånd och underlätta för näringslivet i regionalpolitiskt prioriterade områden. Närings- och teknikutvecklingsverket (NUTEK) har regeringens uppdrag att utfärda närmare föreskrifter för bidraget. Verket har, enligt vad jag erfarit, beviljat stålgrossisterna dispens för vissa järn- och stålprodukter s.k. CECA-gods från den generella regeln att frakter måste utföras av fraktbolag. Denna dispens upphörde vid årsskiftet 1998/99. Beslutet om upphörande fattades redan i november 1997, vilket innebär att stålbranschen, som omfattar ett fåtal aktörer, har haft gott om tid för omställning och anpassning till gällande regler. Motiven för dispensens upphörande är bl.a. att samtliga leveranser av järn och stål, inklusive CECA-gods, skall kunna administreras på ett enhetligt sätt. Härigenom minskas bl.a. administrationen för de ca 200 verkstadsföretag som är mottagare av stålprodukterna och rättvisa skapas mellan olika branscher.

Stålbranschen har enligt NUTEK framfört att förändringen innebär nya dyrare rutiner och att dessa kommer att innebära merkostnader för verkstadsindustrin. NUTEK bedömer dock att detta endast är en tillfällig kostnadsökning och att verkstadsindustrin, på längre sikt, kommer att gynnas av att transporterna utsätts för konkurrens. Regeringen delar NUTEK:s bedömning och avser inte att vidta några åtgärder rörande transportbidrag för CECA-gods.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.