transportstöd för Norrlandsföretagen

Skriftlig fråga 2004/05:2096 av Olofsson, Maud (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-08-10
Besvarad
2005-08-19
Besvarad
2005-08-24
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 augusti

Fråga 2004/05:2096

av Maud Olofsson (c) till näringsminister Thomas Östros om transportstöd för Norrlandsföretagen

För företag i de fyra nordligaste länen finns ett transportstöd för att kompensera de långa avstånden. När företagen ger offerter eller på annat sätt räknar på olika order eller arbeten finns dessa transportstöd med i beräkningarna. Det är därför viktigt för företagen och den enskilda företagaren att de vet att de fastlagda nivåerna gäller. Eventuella förändringar måste aviseras i god tid. Annars blir det mycket svårt att veta under vilka förutsättningar den ekonomiska kalkylen görs.

Att transportstöden därför sänks kraftigt med i vissa fall så lite som bara två dagars varsel är ett skrämmande exempel på en kortsiktighet som drabbar företag och enskilda företagare mycket hårt. Det verkar inte som om varken regeringen eller ansvarig myndighet förstått det.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsministern:

Hur avser näringsministern att hantera den uppkomna situationen för enskilda företag med anledning av de hastigt och kraftigt sänkta transportstöden?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2096 besvarad av

den 18 augusti

Svar på frågorna 2004/05:2094 om sänkningen av transportbidraget till Norrlandsföretag och 2096 om transportstöd för Norrlandsföretagen

Statsrådet Ulrica Messing

Gunilla Tjernberg har frågat mig vad jag tänker göra för att kompensera de norrländska företagen för den sänkta transportersättningen. Maud Olofsson har frågat näringsministern hur han avser att hantera den uppkomna situationen för enskilda företag med anledning av de hastigt och kraftigt sänkta transportstöden.

Arbetsordningen är så fördelad i regeringen att det är jag som ska svara på båda frågorna. Gunilla Tjernberg och Maud Olofsson har ställt två liknande frågor varpå jag väljer att svara gemensamt på frågorna.

Låt mig först understryka att regeringen kontinuerligt arbetar med att stärka näringslivets generella förutsättningar. Regeringen har under senare år beslutat om ett stort antal åtgärder, bland annat inom kapitalförsörjning, regelförenkling och infrastrukturinvesteringar, som gynnar företagen i hela Sverige, även Norrlandsföretagen.

Regeringen aviserade i vårpropositionen förslag om att sänka anslaget inom utgiftsområde 19 Regional utveckling med 100 miljoner kronor för 2006 för att finansiera utgifter till följd av stormen i Sydsverige. De anslag som är möjliga att sänka inom utgiftsområdet är anslag 33:1 Allmänna regionalpolitiska åtgärder som primärt avses regional medfinansiering av tillväxtprogram, strukturfondsinsatser och företagsstöd, och anslag 33:3, Transportbidrag. I samråd med samarbetspartierna har regeringen fördelat besparingen med 50 miljoner kronor på vartdera anslaget. Det innebär att anslaget 33:3, Transportbidraget sänks från 356 miljoner kronor till 306 miljoner kronor. Frågan kommer att prövas på nytt i samband med budgetpropositionen för 2006. Nuvarande transportbidrag är godkänt till och med år 2006 av kommissionen.

Därutöver har anslaget 33:3 Transportbidrag belastats på grund av stigande transportkostnader i samband med ökad transportvolym. Att det går bra för de norrländska företagen vilket leder till ökad transportvolym är i sig självklart positivt för hela Sverige. Vidare har en större aktör beviljats stödet retroaktivt för åren 2003 och 2004, vilket innebär ytterligare belastning på anslaget år 2006. Sänkningen av stödnivåerna behövde därför bli större än vad som krävs för att enbart finansiera utgifter till följd av stormen.

Då bidraget betalas ut i efterhand behövde ändringarna träda i kraft den 10 juli 2005 för att få genomslag på statsbudgeten 2006.

Utgiftsområdet för regional utveckling är viktigt för hela vårt lands möjligheter till positiv utveckling och livskraft. Jag är medveten om hur oerhört viktigt transportstödet är för våra företag i norra Sverige och kommer därför att följa besparingarnas konsekvenser noga. Besparingar innebär alltid svåra prioriteringar och vägval.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.