Till innehåll på sidan

transporterna för exporterade kalvar

Skriftlig fråga 2001/02:230 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-11-19
Anmäld
2001-11-27
Besvarad
2001-11-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 november

Fråga 2001/02:230

av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till jordbruksminister Margareta Winberg om transporterna för exporterade kalvar

Sverige exporterar officiellt drygt 10 000 kalvar till Holland varje år. Siffran är dock sannolikt mycket högre, eftersom Jordbruksverket inte tycks ha någon riktig kontroll över var kalvarna finns. Det rör sig ofta om mycket späda kalvar, blott två veckor gamla. Enligt EU:s regler får djurtransporter av detta slag ta maximalt 18 timmar.

Jag har uppfattningen att vi inte överhuvudtaget bör exportera småkalvar för uppfödning på järnfattig föda utomlands. Ett minimikrav är dock att de regler som trots allt finns följs fullt ut. Det visar sig nämligen att det inte är ovanligt med transporttider på upp till 24 timmar för dessa blott två veckor gamla kalvar.

Vilka initiativ avser jordbruksministern ta för att åtminstone säkerställa att EU:s regler för transporttiderna vid kalvtransporter från Sverige tillgodoses?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:230 besvarad av

den 28 november

Svar på fråga 2001/02:230 om transporterna för exporterade kalvar

Jordbruksminister Margareta Winberg

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat mig om vilka initiativ jag avser ta för att åtminstone säkerställa att EG:s regler för transporttider vid kalvtransporter från Sverige tillgodoses.

Det borde vara självklart att djur som ska födas upp hos en specialiserad uppfödare och därför måste transporteras från sin födelsebesättning till en annan gård inte transporteras längre än till närmsta lämpliga ställe. Tyvärr vet vi att så inte alltid är fallet. En anledning är att priserna på t.ex. kalv har varit låga i Sverige. Ekonomiska intressen har då gjort att export av kalv blivit en god affär.

Sedan EU-inträdet är Sverige en del av den gemensamma marknaden. Detta innebär att t.ex. levande djur och kött fritt kan föras mellan medlemsländerna. Handelsströmmarna styrs till största delen av ekonomiska bedömningar. Någon möjlighet att hindra utförsel till en annan medlemsstat finns inte.

När det gäller djurtransporter finns ett väl täckande och i många avseenden bra regelverk inom EU. För alla djurtransporter gäller att djur bara ska transporteras när de är lämpliga att transportera och när åtgärder har vidtagits för djurens skötsel under sändningen och vid ankomsten till bestämmelseorten. Djur som är sjuka eller skadade får inte transporteras. Innan djur lastas för internationell transport ska de i avsändarlandet besiktigas av en officiell veterinär, som ska kontrollera märkningen och som också ska försäkra sig om att djuren är lämpliga att transportera.

Trots EG: s regelverk måste vi emellertid konstatera att djur plågas och får utstå lidande i samband med bl.a. transporter. Det beror på att de bestämmelser som finns inte alltid följs. Det är därför ytterst viktigt att de nationella kontrollerna av djurtransporter fungerar tillfredsställande och att EG-kommissionen noga övervakar medlemsstaternas efterlevnad av direktivet. Det lokala tillsynsansvaret i Sverige när det gäller djurtransporter, liksom för allt djurskydd, ankommer på den nämnd inom kommunerna som utför arbete inom miljö- och hälsoskyddsområdet. Den som har något att anmärka på en enskild djurtransport kan anmäla detta till kommunen eller till polismyndigheten.

Enligt EG:s regler får kalvar transporteras först efter det att naveln är läkt, vilket innebär vid två veckors ålder. Jag anser att småkalvar inte ska transporteras vid så låg ålder och jag kommer därför att verka för att åldersgränsen ska höjas.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.