Till innehåll på sidan

Transporter, yrkeschaufförer och arbetsmiljö

Skriftlig fråga 2008/09:273 av Pärssinen, Raimo (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-11-19
Anmäld
2008-11-19
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2008-12-02
Besvarad
2008-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 november

Fråga

2008/09:273 Transporter, yrkeschaufförer och arbetsmiljö

av Raimo Pärssinen (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Transport och kommunikation sysselsätter drygt 267 000 personer. Antalet anmälda arbetsskador ligger över genomsnittet jämfört med andra verksamheter. Inom kollektivtrafik, järnvägstransporter och godshantering anmäls särskilt många arbetsskador.

Transport och kommunikation är branscher där det pågår stora förändringar och där arbetsmiljöproblemen har ökat. Företagsstrukturerna är ofta svåra att överblicka med många små företag. Gränsen mellan anställning och eget företagande är inte alltid tydlig i dessa branscher. Små transportföretag är ofta i beroendeställning till större transportföretag eller till speditörer. Medvetenheten är låg om arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön. Belastningar, stress, trafikolyckor samt hot och våld utgör de största arbetsmiljöproblemen. Stenkastning mot fordonen samt hot och våld mot förarna har inom kollektivtrafiken beklagligt nog blivit ett stort problem i flera kommuner.

Ca 120 000 personer är yrkesmässigt sysselsatta med att köra bil, taxi, buss, spårvagn eller lastbil. Drygt hälften av dessa jobbade som lastbils- eller långtradarförare. En större andel av yrkesförarna än av den övriga arbetande befolkningen har efter arbetet ont i nacke, rygg, axlar eller armar. En fjärdedel av yrkesförarnas anmälningar kommer från personer som är över 57 år och räknat per 1 000 sysselsatta anmäls det klart flest arbetssjukdomar i den äldsta åldersgruppen.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att förbättra arbetsmiljön inom transport- och kommunikationsbranschen och då särskilt för yrkeschaufförerna?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:273 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 2 december

Svar på fråga

2008/09:273 Transporter, yrkeschaufförer och arbetsmiljö

Statsrådet Åsa Torstensson

Raimo Pärssinen har frågat arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin vilka initiativ han avser att ta för att förbättra arbetsmiljön inom transport- och kommunikationsbranschen och då särskilt för yrkeschaufförerna. Arbetet inom Regeringskansliet är så fördelat att det är jag som svarar för frågor som rör arbetsmiljö inom transportsektorn. 

Att köra i jobbet är en arbetsmiljöfråga. Arbetsgivaren bär ansvaret för att minimera riskerna för ohälsa och olycksfall även för den del av arbetsmiljön som trafiken utgör. Det gäller oavsett om den anställde kör med företagets fordon eller med egen bil. Begreppet trafiksäkerhet kan innefatta mycket, men det handlar i grunden om kunskaper och attityder. Det innefattar även utvilade, alkohol- och drogfria förare som kör med krocksäkra och väl underhållna fordon med bra däck. Arbetsmiljöverket som är ansvarig myndighet för arbetsmiljöfrågor arbetar kontinuerligt för ökad trafiksäkerhet och för att arbetsgivare och arbetstagare ska ha tillräckliga kunskaper om de risker som finns i arbetet. De åtgärder som Arbetsmiljöverket arbetar med för att öka trafiksäkerheten rör hastighet, bilbälte, alkohol, droger och mediciner samt säkra fordon och kunskaper. Genom detta arbete förtydligas inte bara vad som gäller för arbetsgivare och arbetstagare utan även för transportköpare. När det gäller tillsynen inriktar sig Arbetsmiljöverket på att få arbetsgivare att systematiskt undersöka de anställdas arbetsförhållanden i trafiken och bedöma riskerna för ohälsa och olycksfall. Riskbedömningar ska dokumenteras och leda till åtgärder så att de risker för ohälsa och olycksfall som de arbetande utsätts för i trafiken minskar.

Jag avser inte att ta några ytterligare initiativ i denna fråga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.