transporter av kärnavfall

Skriftlig fråga 1997/98:904 av Goës, Eva (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-07-01
Anmäld
1998-07-06
Besvarad
1998-07-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:904 av Eva Goës (mp) till miljöministern om transporter av kärnavfall

Svensk kärnbränslehantering har fått sig en knäck efter avslöjandet att kärnavfallsbehållare som används i Sverige läcker. Att man inte inrapporterat detta till myndigheten SSI, fastän man överskridit gränsvärdet 25 % av transporterna och i ett fall med mer än 30 gånger gränsvärdet, är allvarligt och tyder på att rutinerna inte är bra. När detta avslöjas, försöker dock myndigheten, SSI, att lugna folket genom att säga att det inte varit så höga värden. Men om vi i Sverige har satt ett gränsvärde, så måste det vara det som gäller och inte ett godtycke från kärnkraftsbranschen och myndigheterna.

I Tyskland har man krävt att den självkontroll som utövas av branschen, skall stoppas och hårdare krav ställas på besiktning, flygande razzior vid kärnkraftverk etc.

Min fråga till miljöministern är:

Avser ministern verka för att en annan kontroll av kärnavfallstransporterna införs i stället för den självkontroll som SKB, Svensk kärnbränslehantering, utövar i dag?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:904 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:904 om transporter av kärnavfall och 905 om kontrollen av kärnavfallstransporter
    Miljöminister Anna Lindh

den 17 juli

Eva Goës har i två separata frågor frågat mig dels om jag avser att verka för att en annan kontroll av kärnavfallstransporterna införs i stället för den självkontroll som Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) utövar i dag, dels om jag avser att verka för att transporterna avbryts på grund av de rapporterade händelserna med kontaminerade behållare.

Eva Goës frågor har föranletts av att SKB till Statens strålskyddsinstitut (SSI) rapporterat att gränsvärdet för tillåten ytkontamination vid transporter av radioaktivt material överskridits vid sammanlagt elva tillfällen under år 1997. Eftersom frågorna har många beröringspunkter har jag valt att besvara dem i ett sammanhang.

Ansvaret för att transportbehållarna inför transport är rengjorda i sådan utsträckning att gränsvärdet för ytkontamination inte överskrids åvilar i första hand avsändaren. Avsändare är vanligtvis något av de fyra kärnkraftverken. Vid mottagningen i CLAB kontrollerar OKG Aktiebolag, som för SKB:s räkning ansvarar för driften av CLAB, ytkontaminationen och skall om gränsvärdet överskridits rapportera detta till avsändaren så att denne kan vidta åtgärder inför kommande transporter. SSI har också föreskrivit att händelser under transport som är av betydelse från strålskyddssynpunkt skall rapporteras till SSI.

Tillsynsansvaret för transporter av radioaktivt material ligger primärt på SSI och Statens kärnkraftinspektion (SKI). Radioaktiv ytkontamination är huvudsakligen ett strålskyddsproblem varför tillsynen i detta fallet utövas i första hand av SSI. SSI har enligt 31 § strålskyddslagen (1988:220) rätt att bedriva de undersökningar och prover som behövs för tillsynen. Detta innebär att SSI när som helst och i vilken omfattning som helst kan kontrollera transportbehållarnas ytkontamination om detta bedöms vara nödvändigt. Omfattningen av SSI:s kontroller baseras givetvis på hur tillförlitlig industrins egenkontroll bedöms vara. Jag kan i sammanhanget nämna att SKI enligt lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet har samma rätt att göra egna kontroller av transporterna. Jag finner således att de möjligheter till myndighetskontroll som redan föreligger är tillräckliga.

När det gäller SKB:s rapport till SSI om de 49 behållare som transporterades under år 1997 och varav elva vid ankomsten till CLAB konstaterades ha en ytkontamination som översteg gränsvärdet har SSI konstaterat att detta inte utgör något strålskyddsproblem. SSI har dock begärt en redovisning av ytkontaminationen vid samtliga transporter av använt kärnbränsle som genomförts till CLAB. Denna rapport skall vara SSI tillhanda senast den 15 augusti 1998 och kommer att ligga till grund för SSI:s beslut om eventuella åtgärder. Eftersom inga transporter av använt kärnbränsle till CLAB genomförs under sommaruppehållet utan beräknas återupptas först under september månad har SSI inte heller funnit anledning att avbryta transporterna i avvaktan på den fullständiga genomgången.

 

 

den 13 juli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.