Trafikverkets långa handläggningstider
Skriftlig fråga 2017/18:791 av Anders Åkesson (C)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-02-15
- Överlämnad
- 2018-02-16
- Anmäld
- 2018-02-27
- Svarsdatum
- 2018-02-28
- Sista svarsdatum
- 2018-02-28
- Besvarad
- 2018-02-28
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Tomas Eneroth (S)
Trots att det finns utmaningar med digitaliseringen är den någonting fantastiskt som kommer att göra att Sverige blir ett bättre land att leva i – det vill säga om man bor på rätt adress.
Den pågående klyvningen av Sverige är på riktigt, och det gäller även när det kommer till digitaliseringsfrågan. Fiber är den transportinfrastruktur som är nödvändig för att knyta samman bygder och människor, och just nu verkar den bara vara reserverad för tätorter.
Bygderna utanför de större tätorterna får vänta flera år på att få tillträde till det som alla redan har i städerna. Nyligen kunde vi läsa om hur flera tusen människor och hushåll på Vikbolandet i Östergötland har fått besked om att fiberutbyggnaden kommer att dröja ytterligare några år.
Regeringen har förvisso formulerat en ambitiös bredbandsstrategi men har misslyckats med att leverera. Det är nämligen så att regeringens egen expertmyndighet, Trafikverket, sätter käppar i hjulen.
För det första har Trafikverket under föregående år haft olagligt långa handläggningstider; stundtals har de uppgått till sex månader. Lagen kräver att de inte absolut inte ska överstiga fyra månader.
Vidare har Trafikverket nu flaggat för att man inte längre kommer att bevilja utbyggnad av fiber längs med vägarna i det mindre vägnätet. Detta kommer självklart att drabba landsbygden extra hårt eftersom ingen gräver ned fiber mitt i skogen; det görs i anslutning till befintlig infrastruktur. Trafikverkets besked betyder att det inte blir någon fiber över huvud taget utanför de större tätorterna.
Klyvningen av landet och klyvningen mellan människor är på riktigt, och frågan är hur samarbetsregeringen agerar.
Trafikverket är statsrådets expertmyndighet. Regeringen har kollektivt fattat beslut om en nationell bredbandstrategi och om en nationell bredbandsgaranti som ska omfatta alla hushåll med uppkoppling motsvarande minst tio megabit.
Därav är min fråga till statsrådet Tomas Eneroth:
Vad kommer statsrådet att göra för att korta handläggningstiderna och förbättra möjligheten till utbyggnad av fiber längs med Trafikverkets vägar och därmed inte tillåta sin expertmyndighet att motverka digitaliseringen av Sverige?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:791 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)
N2018/01087/SUBT
N2018/01086/SUBT
Näringsdepartementet
Infrastrukturministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:790 av Anders Åkesson (C) Förbättrade möjligheter till digitalisering i hela landet och fråga 2017/18:791 av Anders Åkesson (C)Trafikverkets långa handläggningstider
Anders Åkesson har ställt frågor till både mig och till statsrådet Peter Eriksson angående Trafikverkets handläggningstider av ledningsärenden. Ansvaret i regeringen är så fördelat att den fråga som ställts till statsrådet Peter Eriksson har överlämnats till mig. Jag väljer att svara på de båda frågorna i ett sammanhang.
Trafikverket har ett viktigt åtagande i att hantera de tillstånd som krävs för att bredbandsutbyggnaden i Sverige ska kunna fortsätta i ett högt tempo. Regeringen har i regleringsbrevet till Trafikverket avseende 2018 skärpt myndighetens uppdrag att korta handläggningstiderna för ledningsärenden. Regeringen vill inom ramen för detta uppdrag även se att Trafikverket redovisar effekter av sina insatser. Uppdraget ska redovisas i samband med årsredovisningen för 2018.
För ärenden gällande arbete på befintlig ledning och anmälan om akut eller skyndsam reparation som berör väganläggningen klarar Trafikverket den lagstadgade handläggningstiden. För övriga ärenden har Trafikverket en handläggningstid som under en period har överstigit 4 månader. Det finns enligt Trafikverket flera faktorer som förklarar varför myndigheten i dag har svårt att svara upp mot den lagstadgade handläggningstiden. Ärendemängden och även komplexiteten på inkomna ärenden har ökat kraftigt under de senaste åren eftersom fiberföreningar bygger helt nya nät. Under 2017 inkom till Trafikverket över 9 800 ärenden jämfört med drygt 6000 ärenden 2015 och ärendemängden under januari 2018 visar på fortsatt höga nivåer. Personalstyrkan som arbetar med ledningsärenden har ökat från 17 till 53 personer och ytterligare 14 personer kommer att anställas under 2018.
Vidare pågår just nu en fortsatt utveckling av verksamheten genom utbildningspaket för handläggare för en enhetlig nationell handläggning samt utvecklingen av en e-tjänst som ett stöd för sökanden att kunna klassificera sina ärenden. Trafikverket utreder vidare möjligheterna att använda andra tekniska lösningar. Utöver personalförstärkningar vidtar Trafikverket ytterligare åtgärder för att få ner handläggningstiderna, såsom att regelbundet bjuda in branschen till dialog och utbildning kring ledningsansökningar och även arbete på väg. Satsningar görs även på utbildning via webbinarium för att nå många ledningsägare, ombud och entreprenörer. Trafikverket har även tagit fram en broschyr, ”Ledningsarbete inom det statliga vägområdet – hur du ska förlägga ledningen och bevara vägens skick”.
Jag följer löpande denna fråga med förväntningen att Trafikverkets vidtagna åtgärder ger resultat i form av minskade handläggningstider. Sammanfattningsvis vill jag betona vikten av att regeringens mål om bredbandsutbyggnaden uppnås: år 2025 bör hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband.
Stockholm den 23 februari 2018
Tomas Eneroth
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.